Najnovije vesti
Vesti Svet
Hrvatska MENJA TAKTIKU u borbi protiv korone: Sa "strategije čekića" prelaze na "STRATEGIJU PLESA", a evo šta to znači

Hrvatska MENJA TAKTIKU u borbi protiv korone: Sa "strategije čekića" prelaze na "STRATEGIJU PLESA", a evo šta to znači

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, čime je trenutni broj obolelih (aktivnih slučajeva) u toj zemlji dostigao 368, saopštio je juče Štab civilne zaštite. Navodi se da su među obolelima 54 pacijenta na bolničkom lečenju, ali nema pacijenata na respiratoru. Najveći porast broja zaraženih i dalje je u Zagrebu gde je juče zabeleženo novih 39 slučajeva.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Korona u Hrvatskoj Foto: Antonio Bat / EPA;
Korona u Hrvatskoj

Noćni klubovi

- U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 399 osoba, potvrđeno je 39 slučajeva zaraze pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Zagrebu 138 - rekla je na konferenciji za novinare Sandra Šikić, zamenica direktora Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Čini se da su žarište zaraze u prestonici Hrvatske postali noćni klubovi u kojima je juče zabeleženo 16 novih slučajeva. Dvoje ljudi se zarazilo u teretanama. Deo novozaraženih su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba, a za neke osobe se još ne može utvrditi kako su se zarazile. U Zagrebu je trenutno 838 osoba u samoizolaciji.

- Izvor novih obolelih većinom su noćni klubovi. Kako smo detektovali da su noćni klubovi moguće potencijalno novo žarište, pozdravljamo kontrole koje su počele po noćnim klubovima, što je svakako prvi korak za suzbijanje širenja ove bolesti - rekla je Sandra Šikić.

Pročitajte još

Od 25. februara 2020, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas zabeležene su ukupno 262 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 107 preminulo, a 2.152 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2.363 osobe, piše "Jutarnji list".

Do danas je testirano ukupno 76.624 osobe, od kojih 1.187 u poslednja 24 sata. Iako su brojke novozaraženih u Hrvatskoj u poslednjih nedelju dana dosegle one iz aprila kad je zemlja bila na vrhuncu epidemije, iz Vlade je više puta saopšteno da novog karantina neće doći.

Foto: Antonio Bat / EPA;

Kako "Jutarnji" nezvanično saznaje, i u petak na sastanku premijera Andreja Plenkovića sa naučnicima i stručnjacima okupljenima u Naučnom savetu za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH, rečeno je da se ne razmatra opcija novog "lockdown-a".

Fokus na domovima

Umesto toga, naglasak će biti na strategiji "contact tracinga", odnosno brze identifikacije zaraženih i njihovih kontakata kako bi oni bili stavljeni u samoizolaciju. Ukratko, umesto “strategije čekića”, koja je primenjena proletos kako bi se što brže suzbilo širenje koronavirusa, Hrvatska se sada odlučila za "strategiju plesa", koju neki nazivaju "suživot s virusom". U toj strategiji veliki je naglasak na ličnoj odgovornosti svakog pojedinca.

Ipak, u sadašnjoj fazi "suživota s koronavirusom" i dalje je u fokusu briga oko domova za starije kako bi se izbegao italijanski scenario masovnog prodora virusa SARS-CoV-2 u takve institucije.

- Apelovao bih na negovatelje i uopšteno osoblje da ne putuju, pogotovo da ne putuju preko granice dok se sadašnja situacija oko širenja koronavirusa ne stabilizuje - rekao je za "Jutranji list" epidemiolog dr. Branko Kolarić, redovni profesor Univerziteta u Rijeci i član Naučnog saveta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.