Beograd dobija novi sistem za upozoravanje na poplave

Beograd će remontovati i modernizovati sistem za upozoravanje na poplave.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.06.2020.

18:08

Beograd dobija novi sistem za upozoravanje na poplave
Foto: Depositphotos, gallofoto

Maja 2014. grad je pretrpeo štetu od poplava, što je podstaklo vlasti da u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNPD) povećaju otpornost na prirodne katastrofe, navodi magazin "Meteorolodžikal tehnolodži internešenal".

Konzorcijum koji čine italijanska firma CAE i srpska organizacija, pobedio je na tenderu za isporuku instrumenata za projekat.

Oni će obuhvatiti 34 samostalne stanice za merenje kiše (od kojih će sedam biti opremljene grejačima), 22 hidrometrijske stanice i 3 UHF repetitora.

Samostalne stanice za merenje kiše sastojaće se od CAE-ovih PG4i sistema koji su opremljeni integrisanim sistemima za prikupljanje podataka i 3G modulima.

Grejne stanice za merenje kiše imaće CAE-ove PG2R merače, koji su u potpunosti na solarni pogon.

Konzorcijum će, takođe, obavljati instaliranje, pokretanje, kalibraciju i ispitivanja, kao i usluge integracije sa postojećim podacima koji pripadaju Hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: