Privreda

Australijska avio-kompanija dijeli 6.000 otkaza

Australijska avio-kompanija dijeli 6.000 otkaza
Foto: Wikipedia | Australijska avio-kompanija dijeli 6.000 otkaza

"Kvantas ervejz" će smanjiti broj zaposlenih za najmanje 20 posto i namjerava da prikupi do 1,9 milijardi australijskih dolara (1,3 milijarde američkih dolara) kapitala u okviru ambicioznog plana uštede troškova, koji je donesen zbog pandemije virusa korona.

Australijska avio-kompanija je danas takođe saopštila da će prizemljiti 100 letjelica na period do 12 mjeseci i odmah "penzionisati" ostatak flote aviona boing 747, šest mjeseci prije planiranog roka, s obzirom na ograničenja putovanja koja je nametnula globalna zdravstvena kriza.

Generalni direktor Alan Džojs je izjavio da "Kvantas" smatra "realnim" da međunarodni letovi neće biti obnovljeni u većem obimu do jula 2021. godine, prenosi Rojters.

Trogodišnji plan štednje, pored uštede rashoda za gorivo u iznosu do 15 milijardi australijskih dolara, predviđa i prvo "Kvantasovo" prikupljanje kapitala na tržištu u posljednjih nešto više od 10 godina.

Najavljeno je otpuštanje 6.000 od ukupno 29.000 zaposlenih u svim sektorima kompanije, pri čemu će otprilike polovina biti administrativno i zemaljsko osoblje na aerodromima, a ostatak mješavina kabinskog osoblja, inženjera i pilota.

Pored toga, 15.000 radnika će ostati na prinudnim odmorima sve dok "Kvantas" ne počne da povećava broj letova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije