Ne žele kinesku opremu: Singapur izabrao Nordijce za 5G

Vodeće kompanije za telekomunikacije u Singapuru izabrale su Nokiju i Erikson da im grade jezgro 5G mrežu

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2020.

08:49

Ne žele kinesku opremu: Singapur izabrao Nordijce za 5G
Foto: Depositphotos, Scharfsinn

Ova odluka je doneta nakon zabrinutosti oko bezbednosti opreme koju dolazi iz kineskih kompanija. Navodno, planirano je da 5G mreža u ovoj državi bude dostupna svima kroz narednih pet godina.

Nedavno je singapursko regulatorno telo za telekomunikacije Infokom medija divelopment autoriti (IMDA) dodelilo finalne ugovore za 5G mrežu dvema kompanijama - Singtel mobilu i konzorcijumu između Starthab mobila i M1 limited.

Sa ovom dozvolom, kompanije su dobile zadatak da postave neophovnu infrastrukturu i omoguće brzu 5G konekciju do 2025.

Nakon izjave IMDA i Singtel i konzorcijum Starthab-M1 potvrdile su koje tehnologije preferiraju kada je u pitanju pokrivenost 5G mrežom u singapuru.

Singtel je saopštio da je izabrao švedski Erikson, dok su Starthab-M1 izabrali finsku Nokiju.

Pored navedene dve singapurske kompanije, treća telekom kompanija, TPG telekom, takođe će imati udela u izgradnji 5G mreže, ali nisu dobili dozvolu koja pokriva celu zemlju.

TPG radi sa kineskom kompanijom Huavej i obezbeđeno joj je samo da radi na manjim 5G mrežama koje pružaju tačku prekrivanja korišćenjem vazdušnih talasa.

Odluka Singapura da po strani ostavi kineske kompanije prilikom izgradnje 5G mreže povezana je sa bezbednošću njihove opreme, iako je kineska oprema jeftinija od ostalih, piše Njuz bajts.

Pored Singapura, od kineske opreme odustale su i SAD, Australija, Novi Zeland, a ni na Tajvanu neće biti njihove opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: