Vučić nakon sastanka sa Putinom: Ruski lider u oktobru stiže u Srbiju

23. 06. 2020. u 17:09

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića nakon sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom

Вучић након састанка са Путином: Руски лидер у октобру стиже у Србију

Foto: Pink

Nakon sastanka sa predsednikom Rusije, predsednik Srbije Aleksandra Vučić obratio se građanima i rekao da su razgovarali o svim temama, naglasivši da Rusija poštuje stavove Srbije što se kosovskog pitanja tiče.

- Suviše je Putin mudar i veliki i ume da na pametan način ukaže na određene stavove - rekao je predsednik za Pink.

Istakao je i da će predsednik Rusije posetiti Srbiju.

- Pričao sam sa Putinom o svim idejama za rešavanje kosovskog problema. Putin je rekao da poštuje Srbiju - rekao je Vučić i dodao:

- Dobio sam određene savete i dobre analize od predsednika Putina.


Kaže da su razgovarali i o našim ekonomskim odnosima i da su dve zemlje u prva tri meseca uprkos koroni imale uvećanje trgovinsike razmene od sedam odsto.

- To je gotovo neverovatno, razgovarali smo i šta još možemo od ekonomske saradnje da uradimo i uvećamo našu trgovinsku razmenu - kazao je Vučić.

View this post on Instagram

"Rusija poštuje Srbiju! Veoma sam zahvalan predsedniku Putinu na pažnji koju posvećuje našoj zemlji. Imali smo vrlo srdačan i vrlo dobar razgovor i veoma sam zadovoljan njegovom sadržinom. Razgovarali smo o svim ključnim pitanjima, političkim, pre svega o KiM, ali i celokupnoj regionalnoj situaciji i odnosima u svetu. Osim o političkim odnosima, koji su veoma bliski između naše dve zemlje, dobio sam određene savete, ali i dobre analize od predsednika Putina. Naša ekonomska saradnja je dobra, u prva tri meseca uprkos korona virusu imamo uvećanje naše trgovinske razmene od sedam odsto u odnosu na prošlu godinu, što je gotovo neverovatno. Razgovarali smo i o tome šta još možemo da uradimo u okviru naše ekonomske saradnje i o velikom projektu koji obavljaju ruske železnice u našoj zemlji i o novim mogućnostima saradnje u budućnosti. Predsednik Putin potvrdio je svoj dolazak u oktobru u Srbiju, to će biti veličanstveno i to govori o našim dobrim odnosima." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jun 23, 2020 at 8:22am PDT



- Veoma mi je bilo važno da čujem stavove i analize predsednika Putina. Imali smo srdačan i dobar sastanak. Razgovarali smo o svim ključnim pitanjima, o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu, odnosima u svetu.

- Predsednik Putin potvrdio je da u oktobru dolazi u Srbiju, biće to veličanstven događaj. Zahvalan sam na toplom gostoprimstvu, veoma me raduje dalje unapređenje odnosa naše dve zemlje - zaključio je Vučić.

Vučić: U četvrtak i petak u Briselu, pa onda pravo u Vašington

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će u četvrtak otputovati u Brisel, gde će razgovarati sa najvišim predstavnicima EU, a odatle u Vašington.

- U četvrtak uveče ću se sa sastati, između ostalih, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a u petak, pretpostavljam, sa Sarl Mišelom, nadam se i da će naš veliki prijatelj Donald Tusk imati vremena da nas primi, i naravno sa Miroslavom Lajčakom. Kada završim te sastanke, pravac na aerodrom u Vašington - rekao je on.

Upitan koje je njegovo mišljenje vezano za takmičenje EU i SAD u pronalaženju rešenja za kosovski problem, kazao je da je Srbija mala, ali uspravna zemlja, koja mora da vodi računa da se malo kome zameri, ali uvek zaštiti svoje vitalne i državne interese.

- To da sve znam kao svi Srbi, čak i da znam, ne moram sve da kažem - dodao je on.

Na pitanje da li je tačno pisanje pojedinih medija da će se na sastanku u Vašingtonu pojaviti i američki predsednik Donald Tramp, Vučić je kazao da ne veruje u to i dodao da bi se američki predsednik pojavio ako bi se došlo do nekog rešenja. „Mislim da je Ričard Grenel potvrdio da će se razgovori voditi o ekonomskim odnosima“, podvukao je on.

Vučić je kazao da nije slučajnost što su Amerikanci podržali ideju „mini Šengena“, jer on donosi bolji život Balkanu, slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi, čime bi ljudi zaboravili na sve nedaće i pošasti.

- Ta ideja je velika, bez obzria što je jednim delom srpska, pa je zbog toga neki odbacuju. Naučili smo 90-tih da se sve odbaci što ej srpsko. Ima vremena to je budućnost - naglasio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (46)

Jovo

23.06.2020. 19:04

Mišljenje Rusije u nama veoma bitnim pitanjima je uvek bilo važno jer nam oni uvek mogu pomoći i stati na našu stranu.

Romi

23.06.2020. 21:46

Nije tesko proniknuti i razumeti komsijsku zavidnost i ljubomoru. .Niti imaju niti su imali ovakvog sposobnog Predsednika drzave kao sto ga ima Srbija.

Mirko Sandic

23.06.2020. 22:11

Ovi sto su protiv Putina ili nemaju mozga ili nisu Srbi. Prvi treba da idu zna se gde po mozak, a ovi drugi neka se isele iz Srbije da ne gledamo govna. Oni sto udaraju dislajkove a nisu Srbi soadaju u prvu grupu koja nema mozga.

Sinisa

23.06.2020. 22:30

A na aerodromu ga saceko zamenik ministra ,jednog presednika banane drzave .To govori vise od njegovih reci.Zna Putin sta radi nas voljeni presednik tako se i prema njemu ophodi,u prevodu videcemo sta ce biti dalje .Da li ce Vucic pogaziti rezoluciju 1244 i promeniti ustav,cekamo.

Dule

23.06.2020. 23:28

Razgovor je prosao ocekivano dobro, predsednik putin je nasem predsedniku dao dobre savete i ukazao na odredjene stavove i dao analize, razgovarali su o mnogim temama i jos jednom potvrdili da Rusija postuje nas stav po pitanju Kim.

Darko

23.06.2020. 23:37

Predsednik Rusije, veliki prijatelj Rusije ponovo dolazi u bratsku Srbiju. Nesumnjivo ce njegovim dolaskom jos vise da ojacaju cvrsti i jaki odnosi izmedju Rusije i Srbije, te doprineti jacanju medjusobne privredne, ekonomske i vojne saradnje.

rus

24.06.2020. 06:43

Cvetaju ruže u nasoj Srbiji sa nasim iskrenim prijateljima Carskom Rusijom i Kinom.