BiH

Odbijen veto Bošnjaka na rebalans budžeta RS

Odbijen veto Bošnjaka na rebalans budžeta RS
Foto: Arhiva | Neprihvatljiv zahtjev u vezi sa rebalansaom budžeta RS

BANJALUKA - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odlučilo je da nije prihvatljiv zahtjev koji se tiče rebalansa budžeta RS, saopštio je danas Ustavni sud RS.

"Nije prihvatljiv zahtjev koji se tiče rebalansa budžeta RS s obzirom na činjenicu da podnosilac nije dostavio obrazloženje zahtjeva o povredi vitalnih nacionalnih interesa što predstavlja procesnu pretpostavku za meritorno odlučivanje o zahtjevu", pojašnjeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, Vijeće je na jučerašnjoj sjednici cijenilo prihvatljivost zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa aktima koje je usvojila Narodna skupština RS u odnosu na Odluku o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o usvajanju Rebalansa Budžeta RS za 2020. godinu i Odluku o usvajanju Rebalansa Budžeta RS.

Kako se dodaje, Vijeće je, u odnosu na akte koji se tiču odluka u vezi Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta Koridor 5c kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice Auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj, kao i odluka u vezi Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, utvrdilo da su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevima. 

"Vijeće će meritorne odluke o predmetnim zahtjevima donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana", pojašnjeno je u saopštenju Ustavnog suda RS.

U saopštenju se dodaje da je, u odnosu na osporene akte Narodne skupštine o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH Vijeće donijelo rješenje kojim je odlučeno da taj zahtjev nije prihvatljiv. 

"Vijeće je ocijenilo da iz sadržine osporenih zaključaka proizlazi da se radi o aktima koji ne sadrže pravne norme opšteg karaktera, već da je riječ o aktima kojim se izražava politički stav Narodne skupštine, te da, radi toga, nije nadležno da ih meritorno razmatra u kontekstu povrede vitalnog nacionalnog interesa", zaključeno je u saopštenju Ustavnog suda RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije