DRAMATIČNO U TUZLANSKOM KANTONU: Padavine prave probleme, nabujale reke prete kućama i mostovima! Kritično u Kladnju
Foto: Printscreen Youtube/Klix.ba

poplave

DRAMATIČNO U TUZLANSKOM KANTONU: Padavine prave probleme, nabujale reke prete kućama i mostovima! Kritično u Kladnju

Bosna i Hercegovina -

Obilne kišne padavine stvaraju probleme u nekoliko opština i gradova u Tuzlanskom kantonu, a trenutno je najkritičnije na području Kladnja gde je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Prvi značajniji rast vodostaja na području Kladnja zabeležen je jutros u pet sati, a dosad je poplavljeno blizu 50 objekata. Pre ove opštine Jusuf Čavkunović za Klix.ba je kazao da se stanje usložnjava iz minuta u minut, naglasivši da je već proglašeno stanje prirodne nesreće.

"Veliki deo poljoprivrednih površina je poplavljen, a voda trenutno preti da nam odnese šest mostova pa smo raposredili dizalice i mehanizaciju. Čistimo sve ono što nam nanosi voda, nažalost kiša ne prestaje padati. Put Tuzla – Kladanj na pojedinim deonicama već je pod vodom, kao i put Kladanj – Vlasenica", kazao je za Klix.ba predsednik opštine Kladnja Jusuf Čavkunović.

Kada je reč o Srebreniku, reka Tinja se izlila u naselju Špionica Centar gde je u prekidu putna komunikacija na putnom pravcu Srnice Donje - Špionica.

Iz Civilne zaštite TK su naveli da je na području Srebrenika poplavljen veći broj stambenih objekata, kao. Objekti pošte, ambulante pa zgrade mesne zajednice, uz poljoprivredna zemljišta.

"U naselju Špionica poplavljeno je 20 stambenih objekata i oko 400 duluma poljoprivrednog zemljišta. U naselju Gornji Srebrenik poplavljena su dva stambena objekta i pojavila se dva nova klizišta koji ugrožavaju stambene objekte (kuće). U naselju Potpeć Blagići površinske vode poplavile su dva stambena objekta, a u naslju Lisovići poplavljeno je više stambenih objekata i pričinjena je veća šteta na poljoprivrednim usevima", kazali su iz Civilne zaštite TK.

Kišne padavine dovele su i do izlivanja reke Spreče na nekoliko lokaliteta, a stambeni objekti su poplavili u naselju Orahovica, potvrdio je za Klix.ba gradonačelnik Gračanice Nusret Helić. On je istakao da su ekipe spremne za delovanje u slučaju pogoršanja situacije, a građani su pozvani na pojačan oprez.

"Dosadašnje padavine prouzrokovale su povećanje vodostaja u vodotocima prve i druge kategorije. Tako je na vodotoku reke Spreče voda izlila na više mesta i poplavila je oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ostalo vodotoci druge kategorije su u blagom porastu, tako da ukoliko se produže padavine moglo bi se desiti izlivanja iz korita", izjavio je za Klix.ba Mustafa Bajić, šef Civilne zaštite Gračanice.

On je dodao da su zabeležena oštećenja na pristupnim i makadamskim putevima.

"Situacij pratimo te ćemo videti u narednom periodu šta će se dalje dešavati, s obzirom na to da je Federalni hirdometeorološki zavod najavio obilnije padavine u naredna 24 sata", naveo je Bajić.

Reka Gostelja izlila je iz svog korita u mestu Đurđevik, na delu magistralnog puta Tuzla -Sarajevo, zbog čega je u potpunosti obustavljen saobraćaj, potvrdila je portparolka Uprave policije Ministarstva unutrašnjuh poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić. Trenutno na ovom području nema značajnijih materijalnih šteta.

"Spreča i bujični potoci ugrožavaju stambene objekte u naseljima Ciljuge, Đurđevik, Golubinjak, Višća, Barice, Suha. Pripadnici civilne zaštite su na terenu", naveli su iz civilne zaštite TK.

Na području Sapne reaktivirano je jedno klizište koje ugrožava stambeni objekat, a otežano je i saobraćanje lokalnim putevima zbog izlivanja potoka.

Stanje na prostoru opštine Čelić u poslednja 24 sata izazvano kišnim padavina se usložnjava, a kako navode iz Kantonalne civilne zaštite, vodostaji reka Šibošnice i Gnjice su u porastu i prete brzom izlivanju. Lokalne rečice i potoci su se izlili iz svojih korita i plave lokalne puteve što otežava normalno odvijanje saobraćaja te je evidentno da se na velikom broju lokalnih ali i regionalnih putnih pravaca saobraćaj odvija jednom trakom uz veliki oprez učesnika u saobraćaju.

"Najveće probleme lokalnom stanovništvu zadaju bujični potoci koji su već izliveni na poljoprivredno zemljište i iz sata u sat ugrožavaju i stambene objekte. Najteža situacija je u naselju Brnjik, Drijenča, Nahvioci, Šibošnica i Čelić. Prijavljena su nova tri klizišta i aktiviranje 14 starih koja ugrožavaju lokalne puteve i stambene objekte", kazali su iz Civilne zaštite TK.

Trenutno je najpovoljina situacija na području Gradačca, a gradonačelnik Edis Dervišagić je rekao da i pored obilnijih kišnih padavina značajnije štete nisu nastale.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Printscreen Youtube/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track