Brendan Rodžers i Džejmi Vardi (©AFP)
Brendan Rodžers i Džejmi Vardi (©AFP)

Vardijev i Rodžersov jubilej na povratku, Arteta sa jednim štoperom putuje u Brajton

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.06.20. | 11:18

Engleski napadač na gol od "stotke" u Premijer ligi

Kada je Džejmi Vardi 2012. godine stigao iz Flitvuda stigao u Lester, malo ko je od engleskog napadača mogao da očekuje nešto epohalno. Verovatno niko osim njega samog. Ali, takav je Vardi, prkosan, nametljiv, rođen da ne odustaje. Polako, korak po korak – mada su njegovi bili krupni – došla je prvo promocija u Premijer ligu, a onda pravi niotkud i titula u istoj posle samo jedne sezone privikavanja na elitu. I eto, skoro šest godina posle otvaranja premijerligaškog ”naloga” protiv Mančester junajteda (pritom je tada zabeležio i četiri asistencije), Vardi je na korak od jubileja – 100. gola u Premijer ligi. Sa druge strane neće biti tako veliko ime kao kada se “upisivao”, čeka ga Votford (13.30), ali za engleskog napadača neće biti previše bitno ko je sa druge strane, uostalom, kao ni što je taj prvi došao baš protiv Crvenih đavola. Štaviše, Engleza raduje što danas gostuje upravo Stršljenima, jer im je na poslednja četiri susreta tresao mrežu.

Stigao bi Vardi do “stotke” verovatno mnogo ranije da se nije dogodio korona virus i poslao nas sve u karantin. Jer, Lester se posle četiri vezana meča bez trijumfa trgao pobedom od 4:0 nad Aston Vilom, kada je 33-godišnji napadač dva puta pogađao mrežu i tako zaustavio Čelsijevo “topljenje” razlike, ujedno se izdvojivši na vrhu liste strelaca.

Izabrane vesti

Glavno pitanje je u kakvom se stanju ekipe vraćaju posle višemesešne pauze i šta donosi novi, izmenjeni fudbal. Do prekida, Lisice su sa timovima iz donje polovine lako izlazile na kraj - 15 utakmica i 37 osvojenih bodova. Međutim, ekipa Brendana Rodžersa koji takođe čeka svoj jubiljej – 200. trenerska utakmica u Premijer ligi – nanizala je tri meča bez trijumfa na strani, što bi engleskog stručnjaka moglo da zabrine. Posebno jer u okršajima ova dva tima uglavnom slavi domaćin. Tako je bilo na prethodnih sedam međusobnih susreta, a Votford je protiv Lestera dobio sedam od poslednjih devet domaćinstava.

Možda ovog puta bude drugačije s obzirom da na tribini neće biti gledalaca, koji su i davali vetar u leđa ekipi Najdžela Pirsona onda kada je engleski stručnjak preuzeo ekipu u decembru. Vezali su tada Stršljenovi šest prvenstvenih mečeva bez poraza, pobegli od opasne zone, ali su se ubrzo vratili na staro. Jedan trijumf – onaj protiv Liverpula - na poslednjih sedam mečeva u ligi i londonski klub je ponovo tik iznad crte, bodovno poravnat sa Bornmutom.

U taboru Votforda u “autu” su zbog povrede Đerar Delofeu, Daril Janmat i Isak Sakses, dok Rodžers ne može da računa na Rikarda Pereiru i Danijela Amartija, dok je Denis Prat pod znakom pitanja.

Mnogo veće kadrovske probleme imaće trener Arsenala Mikel Arteta za gostovanje Brajtonu (16.00). Tobdžije su već odigrale jednu utakmicu pred ovaj duel, onu sa Mančester sitijem, i utisak je – bolje da nisu. Londonski klub je tada lagano poražen - iako je u prvih pola sata delovao pristojno - najviše zahvaljujući katastrofalnim greškama Davida Luiza, koji je za manje od pola sata igre pokazao šta sve (ne) može. Bio je direktan krivac za prvi gol Građana, potom ih častio penalom i usput zaradio crveni karton.

David Luiz (©AFP)David Luiz (©AFP)

Međutim, nije to jedini problem koji je napravio Arteti. Zbog kartona, Brazilac neće moći da igra danas, a kako je u igru ušao umesto povređenog Pabla Marija, španski stručnjak putuje na “Falmer” sa jednim izvornim štoperom – Škodranom Mustafijem. Pored Marija, od ranije su povređeni i Sokratis Papasatopulos, Sedrik Soareš i Kalum Čejmbers, pa bi nemačkom fudbaleru Kiran Tirni mogao da pravi društvo u srcu odbrane. Zbog bolova u zglobu nema ni Granita Džake, te Lukasa Toreire.

Sa druge strane, trener Galebova Grem Poter će moći da se osloni na sve osim povređenog Hozea Iskjerda, što će mu svakako biti od pomoći kada danas bude tražio prvu pobedu u ovoj kalendarskoj godini, pošto je jedini tim u prva četiri ranga engleskog fudbala koji čeka na trijumf. Od starta 2020. Brajton je u seriji od devet mečeva bez pobede, zbog čega je ponovo, baš kao i prethodne sezone doveo opstanak u pitanje.

Međutim, ima čemu da se nada. Njegova ekipa neporažena je na poslednja četiri duela sa Arsenalom. Pritom, jedina je koja je trenutno ispod Tobdžija, a da je uspela da ih dobije ove sezone. Uz sve to, londonski klub je izvan svog grada postigao samo osam golova, od kojih je sedam "potpisao" Pjer Emerik Obamejang.

ENGLESKA 1 - 30. KOLO

Petak

Norič - Sautempton 0:3 (0:0)

/Ings 49, Armstrong 54, Redmond 79/

Totenhem - Mančester junajted 1:1 (1:0)

/Bergvajn 27 - Fernandeš 81 penal/

Subota

13.30: (3,35) Votford (3,35) Lester (2,20)

16.00: (2,75) Brajton (3,30) Arsenal (2,55)

18.30: (3,30) Vest Hem (3,25) Vulverhempton (2,25)

20.45: (2,65) Bornmut (3,10) Kristal Palas (2,80)

Nedelja

15.00: (3,00) Njukasl (3,00) Šefild Junajted (2,55)

17.15: (5,70) Aston Vila (4,00) Čelsi (1,60)

20.00: (5,50) Everton (3,80) Liverpul (1,65)

Ponedeljak

21.00: (1,15) Mančester Siti (8,50) Barnli (15,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaArsenalLesterBrajtonvotfordDžejmi VardiBrendan Rodžers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara