Dostupni linkovi

VSTV odbija saradnju sa komisijom Parlamenta BiH


Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija
Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija

Visoko sudačko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) oglasilo se 19. juna saopštenjem u kojem su poručili Privremenoj istražnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, da izlazi iz okvira nadležnosti.

Kako tvrde u VSTV, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa nije predviđen i dopušten propisima u BiH.

Iz VSTV podsjećaju na zaključke koje su donijeli na sjednici održanoj 18. jula prošle godine u kojima je poručeno "da članovi VSTV-a BiH, te sudije i tužioci BiH ni na koji način neće učestvovati u radu oveistražne komisije Predstavničkog doma PSBiH".

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrdjivanje stanja u pravosudnim institucijama, počela je sa radom 26. maja 2020. godine i do sada je održala tri sjednice.

Na posljednjoj održanoj sjednici 17. juna, Privremena istražna komisija usvojila je niz zaključaka u vezi sa javnim nabavkama tokom pandemije te zatražila određene odgovore u vezi sa radom pravosudja.

Između ostalog, komisja je u zaključcima zatražila od VSTV odgovore na pitanja na koji način se dodjeljuju predmeti pojedinačnim tužiocima, koji sistem koriste i ko o tome odlučuje. Takodje najvljeno je i da će na narednu sjednicu Komisije pozvati nekoliko sudija.

Povodom saopštenja VSTV-a oglasila se i ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH koja je na svom zvaničnom Tviter profilu upozorila VSTV BiH da bi trebalo znati da je sistem kontrole i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva.

"Naređivanje službenicima pravnog sektora da ne sarađuju sa zakonodavnim odborom predstavlja čin djelovanja protiv odgovornosti i nezavisnosti pravosuđa", navedeno je u objavi na twitteru Ambasade SAD-a.

Inače, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću o odnosu sa Parlamentarnom skupštinom BiH u Članu 20.Stav (3) predviđa:

˝Najkasnije do 1. maja svake godine Vijeće priprema godišnji izvještaj u kojem navodi svoje aktivnosti i opisuje stanje u sudstvu i tužilaštvu, uključujući i preporuke za njegovo poboljšanje. Izvještaj se dostavlja Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, skupštinama kantona, Narodnoj skupštini Republike Srpske, državnom i entitetskim ministarstvima pravde i Skupštini Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u svrhu informiranja. Izvještaj je dostupan javnosti."

Takodje u stavu (4) istog člana Zakona se navodi:

"Na poziv Parlamentarne skupštine ili drugog organa iz prethodnog stava, predsjednik ili drugi ovlašteni predstavnik Vijeća će direktno na sjednici obrazložiti izvještaj i odgovoritina pitanja poslanika odnosno članova drugog organa. Kroz raspravu o izvještaju i zaključkemogu se dati ocjene, sugestije i prijedlozi koji ne osporavaju samostalnost Vijeća."

XS
SM
MD
LG