19. jun  2020. 16.16  →  17.09 | Izvor: Tanjug

Proizvodi iz Raške pravi kandidati za "čuvarkuću"

RAŠKA -

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež posetio je mlekaru Milkop u Raškoj i predstavnicima kompanije uručio poziv da se uključe u akciju "Stvarano u Srbiji" i konkurišu za znak "čuvarkuća".

Cilj je da kompanije koje proizvode vrhunske domaće, tradicionalne proizvode, specifične za određeni kraj, postanu prvi i najbolji promoteri ove akcije.

kajmak jpg

"Mlekara Milkop važi za kompaniju koja proizvodi ne samo domaće već i tradicionalno, specifično za ovaj kraj, za Kopaonik, Rašku i Pešter. Proizvodi Milkopa imaju sve sertifikate i licence, kao dokaz kvaliteta, na domaćem ali i inostranom tržištu", rekao je Čadež.

Sve to ih, ocenio je Čadež, čini pravim kandidatom za žig "čuvarkuća".

"Ono što želimo jeste da kupac kada uđe u prodavnicu i odabere vaš kajmak, sir ili papriku u pavlaci, tačno zna da je to proizvod od mleka farmera iz ovog kraja, od sirovine iz ovog kraja, da je vrednost koja je stvorena u tom proizvodu stvorena ovde u Srbiji. Kupovinom takvog proizvoda čuvamo našu kuću", poručio je Čadež.

Dijana Milićević, tehnolog u mlekari "Milkop" rekla je da ta firma postoji već 23 godine, da ima dva proizvodna pogona, u Raškoj i Kraljevu, a da sirovine koje koriste potiču sa obronaka Kopaonika, Peštera i Golije.

"Na taj način čuvamo tradicionalno, ne uvozimo mleko, već podržavamo naše proizvođače sirovog mleka", ukazala je Milićević.

Proizvodi Milkopa - kajmak, paprika u pavlaci i razne vrste sireva, posebno u pogonu u Raškoj, ističe, prave na tradicionalan način, ručno, bez dodataka, čime ova mlekara poštuje i neguje tradiciju.

"Želimo da se prijavimo za žig 'čuvarkuća' da bi naši kupci bili sigurni da iza proizvoda mlekare Milkop stoji i tradicija i kvalitet", rekla je Milićević.

Mlekara Milkop, privatna kompanija, vlasnika Bojana Premovića, danas upošljava 150 svojih radnika, ali i lokalne kooperante od kojih dnevno otkupi 80.000 litara mleka, kaže se u saopštenju PKS.

Mlečne proizvode pravi i po svim međunarodnim standardima, ulažući u savremenu opremu i tehnologiju za otkup i preradu i prodaje ih u zemlji i regionu.

Čadež: Letujući u Srbiji čuvamo posao i decu zaposlenih

Čadež je pozvao sa Kopaonika građane Srbije da letuju u svojoj zemlji, jer će tako na najbolji način pomoći i hotelijerima i ugostiteljima koje je kriza najviše pogodila, pre svega zaposlenima u ovom sektoru i njihovim porodicama, ali i svojoj privredi i državi.

Čadež je pozvao i medije da to podrže, da utiču na naše ljude da letuju u Srbiji i najavio da će i on lično isto učiniti tako što će svoj godišnji odmor provesti na Kopaoniku.

"Letovaću ovde na Kopaoniku, jer ovde je, verujte, predivno", rekao je Čadež novinarima na obeležavanju početka letnje turističke sezone u društvu zaposlenih u Grand hotelu na Kopaoniku.

Na ovaj način Čadež je poručio svima koji se sada odlučuju gde će ove godine letovati, da će svojom odlukom da leto provedu u Srbiji, pomoći zaposlenima u domaćim turističkim centrima.

"Odlukom da letujemo u Srbiji, bar ove godine, možemo da sačuvamo radna mesta ovih ljudi. MK grupa je investirala u ovaj kompleks oko 50 miliona evra do sada, a trista ljudi, trista njihovih porodica živi i zavisi od toga da li ćete vi ovde doći. Dakle, vašom odlukom da ovde provedete svoj godišnji odmor vi pomažete i Aleksandru i Ivanu i Milovanu i Draganu i Peđi, koji dolaze iz cele Srbije i njihovim porodicama, njihovoj deci", poručio je Čadež.

"Sada je posebno važno", apelovao je predsednik Privredne komore Srbije, "da mislimo na to kada dajemo novac, da kada nešto uradimo imamo na umu šta to znači za nas, za naše porodice i za našu zemlju".

"Danas je zaista veliki dan za Kopaonik ali i veliki dan za Srbiju i za srpsku privredu. Posle svega ovoga što nam se dešavalo, posle pandemije koja je zadala najveći udarac našem turističkom i ugostiteljskom sektoru, otvaramo letnju sezonu ovde na Kopaoniku. Raduje me što se hoteli pune i što su ljudi zainteresovani da ovde letuju više nego prethodnih godina", rekao je Čadež.

Tagovi