');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

NEMA ULASKA BEZ TESTA ILI KARANTINA Nakon Crne Gore i Slovenija pooštrila mere prema BiH

Slovenska vlada postrožila je danas uslove za ulazak putnika iz “trećih” država, pa se od ponoći neće moći ulaziti iz BiH i Srbije bez obvezne 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na Covid-19.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Maribor, Slovenija Foto: Profimedia
Maribor, Slovenija

Te su zemlje, u kojima se beleži veći dnevni prirast obolelih od korona virusa, stavljene na tzv. crvenu listu epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je već Severna Makedonija. Bugarska, koja je do sad bila na zelenoj listi, spuštena je na nižu, žutu listu, na kojoj se nalazi i nekoliko drugih država EU s lošijom epidemiološkom situacijom, odlučila je vlada, prenosi Srpskainfo.

Pročitajte još

Svi koji u Sloveniju žele ući iz država s crvene liste, bilo da su slovenački državljani ili stranci, moraće u obveznu karantenu ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obvezno obavljen u nekoj od članica EU.

U pogledu ulazaka iz tih država od ponoći više ne vrede ni prijašnji izuzeci po kojima se iz njih moglo ulaziti bez karantina i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se s dosadašnja 24 sata na 12 sati.

Ministar za unutrašnje poslove Aleš Hojs kazao je, tumačeći današnju odluku, da je to učinjeno zbog rizika unosa korona virusa u Sloveniju i opasnosti mogućeg drugog vala epidemije. Za sad se restrikcije unutar Slovenije neće pooštravati, no ako se broj dnevnih novih zaraza ne bude smanjivao, moguće je vrlo brzo ponovo smanjiti maksimalni dopušteni broj ljudi na javnim mestima sa sadašnjih 500 na 200, upozorili su ministar Hojs, ministar zdravstva Tomaž Gantar i vladin glasnogovornik Jelko Kacin.

Pročitajte još

Što se tiče režima na granici s Hrvatskom, on se ne menja i ostaje isti, uključujući i dnevne prelaze radnih migranata. Prema podacima slovenačkih epidemiologa, od 34 nova slučaja u zadnjih desetak dana veći deo je “uvezen” iz inostranstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14. Dva unosa su iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije te po jedan iz Švedske i SAD.

Hojs je upozorio da su oni koji unesu virus u Sloveniju kazneno odgovorni ako su policiji prilikom ulaska dali lažne podatke o tome gde su boravili i tako riskirali prenos zaraze na druge ljude, prenosi BHRT.