Još danas, pa da zaćutimo 1Foto FoNet Zoran Mrdja

Danas je poslednji dan ove kratke, blage i neobične kampanje.

Sasvim drugačije u odnosu na sve prethodne izborne cikluse kojih se sećamo. Iako nije bila toliko agresivna, mislim da će mnogi odahnuti.

Na prvom mestu svakako će biti lakše korisnicima mobilne telefonije MTS koje neće zivkati SNS puleni sa fiksnog broja 011715… da pitaju da li ćemo glasati za njihovu stranku. Na žalost ili na sreću, poslednjih dana sam imao barem deset propuštenih poziva sa tog istog broja, ali nisam stizao da se javim. Mada, voleo bih da jesam… Doduše, nije isključeno da će možda zvati i narednih dana. Dešavalo se…

Drugo, biće nam lakše jer neće više biti raznoraznih saopštenja i izjava protiv vlasti ili protiv opozicije, i jedni i drugi bez ideja i kreativnosti. Međutim, i tu postoji ono „doduše“. Nije isključeno da će državni zvaničnici koristiti svoje funkcije da pohvale vlast, odnosno indirektno svoju partiju, ili da imaju neke „unapred planirane“ aktivnosti.

Kao na primer što je pre neki dan predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio svoju funkciju, pres-službu koja radi za predsednika svih građana Srbije, mejl i memorandum, da na kraju saopštenja o telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom boldovanim slovima napiše da je Putin poželeo pobedu njegovoj partiji na izborima.

Na trećem mestu odahnućemo od televizijskih i radijskih predizbornih spotova, malog broja predizbornih emisija, ali će nas plakati, pogotovo SNS i Alekandra Šapića (koji su najbrojniji u Beogradu) još danima i nedeljama ganjati po ulicama.

Četvrto, možda najveće ali ne i izvesno odahnuće mogli bi da budu postovi na društvenim mrežama. Ali videćemo koliko haju za to, s obzirom da je internet još uvek nedovoljno uređen prostor po tim pitanjima. Nije isključeno da će mnogi izborni akteri i dalje aktivno barem tvitovati. Mada mogli bi da se odmore i od toga…

I na kraju, botovi u izbornoj tišini se neće odmarati, već će imati pune ruke posla u ostavljanju komentara na socijalnim mrežama i sajtovima profesionalnih medija, ali će zasigurno odahnuti makar svi ljudi koji rade na portalu Danasa, jer mi tokom izborne tišine nećemo čitati niti objavljivati komentare ispod vesti u vezi sa izborima, niti ispod ostalih tekstova ukoliko se pominju izbori ili pojedine stranke.

Botovi će, po starom dobrom običaju, i za njih i za nas, tek od ponedeljka otići na kraći zasluženi odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari