Kako vreme leti, dan kad je Lane presudio ''Pancerima''!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 18.06.2020.
13:45
Izvor: Sportske.net

Gde ste bili kada se pisala istorija?

EPA/MARCUS BRANDT
EPA/MARCUS BRANDT

Povezane vesti

Jedan od trijumfa koje ćemo dugo pamtiti svakako je onaj protiv Nemačke na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, na današnji dan, pre tačno deset godina.

Generalno, od reprezentacije Srbije smo tada mnogo više očekivali, bili smo uvereni da će selekcija nedavno preminulog Radomira Antića, posle odličnih igara u kvalifikacijama uspeti bar da se domogne osmine finala na Mondijalu.

Ali, zahvaljujući porazima od Gane i Australije, velika pobeda nad favorizovanim Nemcima ostala nam je samo kao uteha...

Naravno, vredi se prisetiti te utakmice koju smo dobili sa 1-0, golom Laneta Jovanovića, ali i uz još dosta uzbuđenja tokom tih 90 minuta.

Naš tim je odlično ušao u ovaj meč, bez straha od ''Pancera'', čiji su tim manje-više činili igrači koji su i danas nosioci igre selekcije Joakima Leva.

Nemci gotovo da i nisu ozbiljnije pretili tokom prvih pola sata, a da sve bude još gore po njih, u 37. minutu Miroslav Klose je zaradio crveni karton posle oštrog starta nad Stankovićem.

Nemci se još nisu oporavili od tog šoka, a usledio je novi - gol Milana Jovanovića za vođstvo od 1-0!

Igrao se 39. minut, Krasić je odlično probio, centrirao za Žigića, koji spušta loptu za Jovanovića, a popularni Lane sa nekih četiri - pet metara šalje loptu u mrežu Nojera!

Osim gola, ostaće upamćeno i kako ga je Lane proslavio, nezaboravnim skokom u onaj kanal iza aut linije, kada smo se za trenutak uplašili hoće li čitav izaći iz njega...

Nemci su mogli do izjednačenja u. minutu, ali je šut Kedire zaistavila prečka. Ipak, bio je to samo nagoveštaj velikog pritiska ''Pancera'' u drugom poluvremenu.

Iako sa igračem manje, Nemci nisu želeli da kalkulišu, silno su želeli izjednačenje i do njega su umalo došli u 60. minutu, kada je Nemanja Vidić igrao rukom u svom kaznenom prostoru.

Podolski je šutirao sa bele tačke, ali je Vladimir Stojković sjajnom intervencijom sačuvao vođstvo našeg tima, a na kraju se ispostavilo i pobedu.

Do kraja je bilo još prilika, uglavnom za Nemce, ali je i Jovanović imao još jednu sjajnu šansu da nam donese još ubedljiviji trijumf, ali smo i sa ''minimalcem'' bili presrećni.

Do onog oproštajnog meča sa ''Kengurima'' u narednom kolu, kada smo završili učešće u Južnoj Africi.

Srbija: Stojković, Kolarov, Ivanović, Vidić, Subotić, Krasić, Stanković Kuzmanović (Petrović 75'), Jovanović (Lazović 79'), Ninković (Kačar 69') i Žigić.

Nemačka: Nojer, Fridrih, Mertesaker, Lam, Badštuber (Gomes 77'), Kedira, Švajnštajger, Ozil (Marin 70'), Muler (Kakau 70'), Podolski i Klose.

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tomić: Lažna legenda
Saturday, 18.06.2016
21:26

Pre 6 godina sam bio najsrećnije dete, posle onog poraza i plakanja protiv Gane, ovakva pobeda, skok Jovanovića u onu rupu iz koje ni danas nismo izašli, samo kad se setim one Krasićeve šanse protiv Kengura... Pre 6 godina najsrećniji, a danas sav nervozan zbog mature

avatar
Filip Petrusic
Saturday, 18.06.2016
16:00

Odradio ih Lane samo tako.Nojer nije imao sanse da odbrani.