LAVROV PORUČIO Imamo jedinu crvenu liniju u rešavanju krize na istoku Ukrajine, moraju da se sprovode dogovori iz Minska
Foto: Ana Paunković

ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE

LAVROV PORUČIO Imamo jedinu crvenu liniju u rešavanju krize na istoku Ukrajine, moraju da se sprovode dogovori iz Minska

Planeta -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da se sporazumi iz Minska moraju sprovesti i pozvao međunarodne strukture da utiču na predstavnike Kijeva da počnu da ispunjavaju svoje obaveze.

"Mi imamo jedinu crvenu liniju u naporu za rešavanje krize na istoku Ukrajine, a to je stav da se moraju ispunjavati dogovori iz Minska kako su potpisani sa predstavnicima Kijeva, Donjecka i Luganska i kao što su prihvaćeni od strane SB UN", rekao je Lavrov u Beogradu odgovarajući na pitanje novinara Komersanta kako Moskva shvata ponašanje Kijeva i da li to znači rušenje minskog procesa.

Lavrov je ocenio da izjave zvaničnih ukrajinskih predstavnika o tome da ta resenja nisu obavezujuća nemaju osnovana ili da su proizvod neznanja.

On je napomenuo i da tamo ima puno ljudi koji hoće sebe da podignu u političkoj borbi, ali da je Minski ugovor u skladu sa odlukom UN obavezan za sve.

"Mi čujemo izjave ukrajinskog rukovodstva da su minski ugovori značajni samo zbog toga da bi se očuvale sankcije protvi Rusije. Mislim da naše zapadne kolege koje rade sa Ukrajinom treba da se stide zbog ovakvog stava njihovog štićenika", rekao je Lavrov.

On kaže i da je Moskva više puta slala signale međunarodnim strukturama kao što su UN, OEBS, Berlin, Pariz..., da je neophodno "opametiti" kijevske predstavnike da treba da ispunjavaju svoje obaveze i zahteve SB UN.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track