Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Топлички округ: Хоће ли се запарложити вишњари?

rssBookmark and Share

18.06.2020. РТС

Иако би за 7-10 дана на југу Србије требало да започне један од најважнијих послова у воћарству, берба и прерада вишања, хладњачари и извозници још увек се не оглашавају око цене и услова откупа. Произвођаћи страхују да се понавља сценарио из претходних година, када је због ниске цене и проблема у берби и откупу, скоро једна трећина засада остајала необрана.

Топлички округ: Хоће ли се запарложити вишњари?

Воћари у Топлици, где се произведе највише вишања у Србији, због обилних падавина воде свакодневну борбу  са коровима, али и страхују за овогодишњи род, због нестабилних временских прилика. Ипак, кажу да их више забрињава неизвесност и незваничне најаве да би и ове године откупљивачи и извозници могли да понуде прошлогодишњу цену од 25-30 динара по килограму, са којом би трећу годину заредом радили са губитком.

То потврђује и произвођач Љубиша Страхинић, воћар из Бајчинца. Он живи од те производње и плаши се да ће она  у  условима замрети. Подсећа да је из истих разлога замрло гајење дувана у Топлици.

Откупљивач Зоран Станисављевић из Прокупља, који се тридесет година бави тим послом, каже да је овакво стање неподношљиво пре свега за воћаре, али ће последице осетити и сви остали учесници, раћунајући и извознике, који неће имати шта да понуде за продају.

" Ситуација је веома лоша. Прво, наши прерађивачи  су занемели испред самог откупа, ми смо откупљивачи у правом чуду, не знамо како да се понашамо и поступамо," каже Станисављевић.

Он апелује на извознике да ове године понуде јединствену цену, а на државу да појача инспекцијски надзор током откупа, када се кроз наводно "класирање" воћа наноси директна штета произвођачима. Откупљивачи  и хладњачари   немају  могућност да класирају вишњу на тај начин. 

И поред честих падавина, тамо где није било града вишња је у одличном стању и према најавама стручњака, очекује се добар род, незнатно нижи или исти као прошле године.

Небојша Ђорђевић, Драган Живић, РТС


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима