18. jun  2020. 04.05  →  17.57 | Izvor: Tanjug, RTV

Vučić: Štitićemo interese bez obzira na cenu; Lavrov: Podržaćemo odluku koja odgovara Srbiji

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dobio određene ocene Ruske Federacije prema kojima nas očekuje veoma težak period u kojem ćemo se, u vezi Kosova i Metohije, suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili veliki planovi, koje mi ni zvanično i ni nezvanično nismo dobili.

video icon

Vučić je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa Lavrovim, izneo nekoliko ključnih stvari, a pre svega da je od Sergeja Lavrova dobio danas neke ocene, koje su ga dodatno zabrinule po pitanju kosovske krize.

"Moraćemo da budemo izuzetno obrazrivi i pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala", rekao je Vučić novinarima.

Ako dođe bilo kada do bilo kakvog rešenja, jasno je, kaže, da će i Rusija o tome morati da se izjasni.

"Štitićemo svoje interese, bez obzira na cenu koju ćemo morati da platimo", poručio je Vučić i rekao da će od danas biti u dnevnoj komunikaciji sa Kremljom po tom pitanju.

"Mi smo dobili danas određene ocene Ruske Federacije, odnosno Lavrova, koje su mene kao predsednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosoovskometohijske krize", preneo je Vučić novinarima.

Vučić je kazao da ne želi nikoga da obmanjuje, i od nekoga da skriva da nas čeka izuzetno težak period u kojem ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili veliki planovi, koje mi ni zvanično, ni nezvanično nismo dobili, ali na osnovu ocena ruskih prijatelja čini mu se da ćemo morati da budemo obazrivi i veoma pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavila.

"Mi smo zahvalni kako u svakom trenutku Rusija podržava poziciju Srbije u UN i drugim međunarodnim forumima u očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje, i što zajedno sa nama štite brojne međunarodne institucije od nezakonitosti i uticaja onih koji su već priznali takozvanu kosovsku nezavisnost", poručio je on.

"Ne", ako Lajčak ponudi Srbiji EU, a Kosovu priznanje i UN

Odgovor na eventualnu ponudu da priznamo Kosovo i da Kosovo uđe u UN, a mi zauzvrat da ne dobijemo ništa, osim članstva u EU, naš odgovor biće 'ne', rekao je Vučić.

On je podsetio da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak dolazi u Beograd 22. juna, da će sa Putinom razgovarati 23. juna, a sa drugim evropskim liderima 23. i 24. juna.

Pred Srbijom teška vremena

Vučić kaže da su pred Srbijom teška vremena, možda najteža od prištinskog proglašenja nezavisnosti Kosova.

On je rekao da građani Srbije moraju biti ujedinjeni, jer samo tako mogu da zaštite svoje interese.

"Kada kažem teška, možda najteža u poslednjih 12 godina od samoproglašenja nezavisnosti. Važno da dobro razumemo svoju poziciju, da budemo spremni za razgovor i kompromis, ali dovoljno snažni da odbacimo ultimatum i ucene", rekao je Vučić.

Kako je rekao, sa Lavrovim je dogovoreno da se na dnevnom nivou obavljaju konsultacije i da ukoliko na bilo koji način dođe do rešenja kosovskog pitanja za to će biti potrebna i saglasnost Rusije.

"Ne želimo da svi budu konsultovani, pitani, a da Rusiju niko ništa ne pita. Rusija je uvek podržavala Srbiju, u skladu sa odlukama Generalne skupštine UN da se dijalog vodi pod okriljem EU. Srbija je spremna da sasluša sve druge političke aktere i njihove ideje, ali će umeti da zaštiti svoje vitalne nacionalne i državne interese, bez obzira na cenu i težinu koja će Srbija morati da plati", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će prilikom predstojeće posete Moskvi dodatno razmeniti ocene, iskustva, saznanja sa Vladimirom Putinom o događajima i odnosima na međunarodnoj areni.

"Očekuju me razgovori i sa najvišim evropskim zvaničnicima narednih četiri ili pet dana. Naša delegacija će, iako smo u problemu jer je vlada u tehničkom mandatu, ići u Vašington", rekao je predsednik.

Uvek smo prihvatali razgovore pod pokrovilteljstvom EU, između ostalog i zato što ruska strana nikad nije imala ništa protiv evropskog pokroviteljstva za naše razgovore, jer je ta odluka doneta u Generalnoj skupštini UN, rekao je Vučić, ali i istakao da na neke ponude EU Srbija ima jasan odgovor.

"Ako mislite da je moguće da mi kažemo da priznajemo Kosovo i da Kosovo uđe u UN, a da mi ne dobijemo ništa, da nam neko kaže 'bićete članovi EU', jasno je kakav je naš odgovor, a ako je potrebno da budem nedvosmislen, naš odgovor će biti 'ne'", rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje, upućeno i Sergeju Lavrovu i njemu, da li će, ukoliko eventualno dođe do toga da Srbiji neko garantuje članstvo u EU uz finansijski paket pomoći kako bi se potpisao sporazum sa Prištinom, to Rusija podržati.

Vučić je dodao da nije razumeo kakve bi to veze imalo sa Rusijom.

Istakao je da Rusija podržava poziciju Srbije i da je veoma korektna.

"To je za nas bilo veoma važno i zato smo uvek prihvatali razgovore pod pokrovilteljstvom EU", rekao je Vučić.

"A da li će biti nelaka situacija za nas, svakako će biti tako. Ali, kako su naši kroz istoriju govorili, svakog Vidovdana uvek se sve pokaže. Kako god teško da bude i šta god teško da dođe , ljudi će sve moći da vide i da razaznaju, a i mi ćemo morati da pružimo jasne odgovore", zaključio je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Rusije rekao je da će Rusija podržati dogovor Beograda i Prištine i izneo uverenje da će se Beograd u pregovorima rukovoditi isključivo nacionalnim interesima svoje države i naroda.

Na pitanje o mogućoj "ponudi" EU odgovorio je da su adresa za to pitanje srpski narod i rukovodstvo.

"Stav predsednika Vučića i njegove ekipe mi znamo, Beograd će se u pregovorima rukovoditi isključivo nacionalnim interesima svoje države i svog naroda", uveren je Lavrov.

Lavrov: Podržaćemo odluku koja odgovara Srbiji

"Stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije se ne menja i da će podržati odluku koja odgovara Srbiji. Danas smo još jednom potvrdili da ćemo podržati sve korake i inicijative koje će zaista pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rešenje na osnovu Rezolucije SB UN 1244", poručio je Lavrov.

"Nećemo dozvoliti nikakve rokove po pitanju rešavanja pitanja Kosova i Metohije", istakao je Lavrov.

On je dodao da Rusija polazi i od toga da EU, koja ima mandat da bude posrednik u dijalogu, ne sme da se "izoluje" od svojih obaveza, i da mora da se bori za realizaciju postignutih sporazuma, koje sabotiraju kosovski Albanci.

Rešenje, kaže, mora da bude potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

"Rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da ga odobri SB UN. Smatramo da ne sme da se forsira i uklapa u veštačke rokove. Složićemo se samo sa onom odlukom koja odgovara Srbiji. Mi ćemo odbraniti stavove Srbije koja ima veliku ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Lavrov.

O bilateralnim odnosima

Vučić je preneo novinarima da je razgovarao sa Lavrovim o svim važnim temama lateralnih odnosa.

Rusija je, prema njegovim rečima, jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera sa 3,6 milijardi dolara trgovinske razmene.

"U prva četiri meseca bez obzira na koronu nismo imali pad", konstatovao je on.

Izrazio je uverenje da još mnogo toga mogu dve zemlje da urade zajednički, u svim sferama društvenog života i da možemo dalje da poboljšamo strateški postavljene istinske prijateljske odnose sa Rusijom.

Vučić poklonio srpska vina i tabakeru Lavrovu

Predsednik Srbije objavio je na  instagramu da je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, s kojim se danas sastao u Predsedništvu Srbije u Beogradu, razmenio poklone.

"Srpska vina i tabakera, za dragog prijatelja," napisao je predsednik Vučić na instagramu @buducnostsrbijeav.

Predsednik kaže da je zadovoljan radovima koje obavljaju Ruske železnice na izgradnji najtežeg dela pruge Beograd- Budimpešta, a to je Stara Pazova- Novi Sad, sa jednim od najlepših vijadukta u Evropi kod Čortanovaca.

"U svim drugim sferama društvenog života saradnja je dobra i verujem da može da bude još bolja. Što se tiče Vojno tehnička saradnja ona je bila ne samo korektna već izrazito prijateljska i očekujem da Srbija nastavi sa daljim snaženjem svojih kapaciteta, jer Srbija ne želi da ugrožava bilo koga", naveo je on.

Vučić kaže da je od Rusije zatražio i podršku za SPC, čiji je opstanak ugrožen u regionu.

"Verujem da će dolazak Putina na otvaranje hrama Svetog Save dodatno osnažiti poziciju naše zemlje i crkve", zaključio je on.

Zahvalio je ruskom ministru što je mu je poseta Beogradu bila prva u vreme ili neposredno po okončanju najtežeg udara virusa korona.

"Želimo prijateljskom i bratskom ruskom narodu i ruskoj državi da pobedi opaku bolest u nadi da ćemo uvek moći da pamtimo sve što ste tokom krize učinili za Srbiju, ali i da vi uvek možete da računate na našu podršku", poručio je Vučić.

Ruski ministar je potvrdio da je sa Vučićem razgovarao o bilateralnim odnosima, strateškom partnerstvu, političkom dijalogu dve zemlje.

Kako je rekao, razgovarali su i o realizaciji dogovora postignutih u decembru u Sočiju.

"Sarađujemo u oblasti energetike, poljoprivrede, visokih tehnologija, razvija se i vojno tehnička saradnja, humanitarna saradnja, kulturna", rekao je Lavrov i dodao da je saradnja dve zemlje tokom pandemije bila na visokom nivou.

Govoreći o predstojećoj vojnoj paradi na Crvenom trgu, koja će se održati sledeće nedelje, on je kazao da Rusija očekuje predsednika Vučića i dodao da će u ceremoniji učestvovati i jedinica Vojske Srbije.

 

Tagovi
Broj komentara: 11

Laki   18. 06. 2020. | 13:08
Srbija ce braniti svoje interese bez obzira na cenu.....
Ivan  18. 06. 2020. | 13:39
Problem Kosova i Metohije traje vec dve decenije i trajace sve dok Zapada i drugi delovi medjunarodne zajednice koji su povezani medjusobnim interesima ne prihvate pravno, a ne sadasnje, nasilno resenje Kosova i Metohije.
Dejan  18. 06. 2020. | 14:11
Nacionalni interesi Srbije moraju biti na prvom mestu. Prolazili smo kroz teška vremena u istoriji, ali smo uvek iz krize izlazili uzdignute glave. Moramo doneti mudre odluke u budućnosti, zarad očuvanja srba na KiM.
Frajla  18. 06. 2020. | 14:45
Podrška Rusije i Lavrova je velika i to treba da cenimo!
DejanM  18. 06. 2020. | 16:53
Živela Rusija i Putin.
Taša   18. 06. 2020. | 17:26
Situacija oko Kosova je jako ozbiljna i teška, ali oduvek je naš predsednik Aleksandar Vučić umeo da nađe neki kompromis tako da verujem da će i ovaj put.
Milica  18. 06. 2020. | 19:13
Lavrov i Rusija su uz Srbiju i podržaće nas u svim našim odlukama, u to sam uveren!
Ana  18. 06. 2020. | 20:34
Pitanje Kosova je izuzetno kompleksno, tako da je davanje rokova za njegovo resavanje neprimereno i nerealno.
ksenija  18. 06. 2020. | 22:04
Ovde bi najvise odgovarala nasa stara izreka "triput meri,jednom seci",zaista su odnosi na medjunarodnoj sceni veoma slozeni i strpljiva diplomatija u koordinaciji sa nasim saveznikom Rusijom dace najbolje resenje
Није_него  18. 06. 2020. | 22:40
наравно, Косово је неодвојиви део Србије док је света и века. а то што тамо сада живи нека отпадија, нека њих, како би иначе опет био рат?
Darija  18. 06. 2020. | 23:48
Prijateljska Rusija podrzava sve pokusaje koji mogu da dovedu do uzajamnog resavanja problema KiM ukljucujuci i razgovor uz posredovanje EU ali na osnosnvu rezolucije 1244.