BiH

Ambasadori i visoki predstavnik: Što prije obezbijediti sredstva za izbore

Ambasadori i visoki predstavnik: Što prije obezbijediti sredstva za izbore
Foto: Pixabay | Ambasadori i visoki predstavnik: Što prije obezbijediti sredstva za izbore

MOSTAR - Ambasadori SAD, Velike Britanije, OEBS-a, te visoki predstavnik u BiH pozdravili su potpisivanje sporazuma HDZ-a i SDA u Mostaru kojim je deblokiran izborni proces i omogućeno održavanje izbora u tom gradu nakon 12 godina, te pozvali na usvajanje ovih rješenja u parlamentu BiH i da što prije budu obezbijeđena sredstva za održavanje lokalnih izbora.

Ambasador SAD Erik Nelson pozdravio je današnji sporazum kojim je uklonjena blokada za održavanje izbora u Mostaru.

"Ovo je proces koji je počeo davno, kada je devet stranaka sjelo za sto i pokušalo postići dogovor o izborima u Mostaru. Pozivamo stranke da bez odgađanja potpisani sporazum predstave u parlamentu BiH da bi građani Mostara imali pravo da glasaju", rekao je Nelson.

On je izrazio nadu da će duh kompromisa iz sporazuma biti nastavljen i da će odmah biti usvojen i budžet institucija BiH, da bi lokalni izbori mogli biti održani.

Šef misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek rekla je da današnji sporazum predstavlja važan korak za Mostar i dokaz da se mogu naći rješenja za teške probleme.

"Nadamo se da će Parlamentarna skupština što prije imati priliku da razmatra izmjene Izbornog zakona. Ključno je da se omogući da građani Mostara glasaju na predstojećim izborima", navela je Kavalek.

Ona je izrazila nadu da će dogovor biti postignut i o ostalim pitanjima u Izbornom zakonu BiH, te pozvala Savjet ministara, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH da što prije obezbijede sredstva za održavanje lokalnih izbora 2020.

Medijima se danas obratio i ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild, koji je naveo da će ovaj dogovor dvije političke stranke proces usmjeriti u instituciju kojoj i pripada, u parlament.

"Kao i uvijek naš fokus je bio na rješavanju nemogućnosti održavanja izbora u Mostaru, nakon 12 godina, radi ponovnog uspostavljanja odgovornosti i transparentnosti i da bi grad još jednom mogao postati simbol uspjeha zajednice. Nadam se da će ovaj dogovor i kompromis poslužiti kao osnova za rješavanje drugih otvorenih pitanja u Izbornom zakonu BiH", istakao je Fild.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je više puta pred Savjetom bezbjednosti UN izvještavao o situaciji u Mostaru, te da se o ovome pitanju više puta razgovaralo i u Savjetu za sprovođenje mira.

"Uvijek smo to imenovali kao mrlju u demokratiji u BiH. To sada možemo skinuti sa dnevnog reda i ići dalje. Napravljen je dobar korak i danas je ovo u nekom smislu praznik za demokratiju", naglasio je Incko.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su danas u Mostaru sporazum o izmjenama Statuta grada Mostara i Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar čime je omogućeno deblokiranje izbornog procesa i da u gradu na Neretvi nakon 12 godina budu održani izbori.

Potpisan je i drugi okvirni sporazum o postizanju konačnog dogovora u narednih godinu dana o izboru članova Predsjedništva BiH koji će obezbijediti legitimno predstavljanje naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije