Dostupni linkovi

Brat Georgea Floyda poziva na UN istragu o rasizmu u SAD


Protesti u Atlanti, 16. juni 2020.
Protesti u Atlanti, 16. juni 2020.

Brat Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je prošlog mjeseca umro nakon policijskog hapšenja u Minneapolisu, traži od UN-ovog Vijeća za ljudska prava (UNHRC) da pokrene neovisnu istragu o "policijskim ubojstvima crnaca" u Sjedinjenim Državama i "nasilju protiv mirnih demonstranata. "

Philonise Floyd poslao je svoju molbu u video poruci Vijeću u Ženevi 17. juna u vrijeme kada je ovo najviše tijelo UN-a za ljudska prava održavalo raspravu o rasizmu i policijskoj brutalnosti.

Debata je održana na zahtjev afričkih zemalja koje traže istragu o policijskoj brutalnosti i rasnoj diskriminaciji U SAD-u.

Ovaj korak je uslijedio nakon višesedmičnih protesta u Sjedinjenim Državama ali i širom svijeta protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti potakutih smrću Afroamerikanca Georgea Floyda. Floyd je umro 25. maja nakon što mu je policajac bijelac klečao na vratu skoro devet minuta.

Smrt još jednog Afroamerikanca Raysharda Brooksa, kojeg je policija ustrijelila dva puta u leđa u Atlanti 12. juna, dodatno je potaknulo proteste.

“Vi u Ujedinjenim nacijama ste čuvari svoje braće i sestara u Americi i imate snagu da nam pomognete da ostvarimo pravdu za mog brata Georgea Floyda”, rekao je Philonise Floyd UNHCR-u.

“Crni životi nisu bitni u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je on. “Način na koji ste vidjeli mog brata mučenog i ubijenog na kameri je način na koji u Americi policija postupa s crnim ljudima."

Michelle Bachelet, najviša dužnosnica Ujedinjenih za ljudska prava, kritizirala je "bezobzirnu brutalnost" koja je prikazana u Floydovom ubojstvu i upozorila da je "simbolizirala sistemski rasizam koji šteti milijunima ljudi afričkog porijekla". Ona je također pozvala zemlje da se suoče sa nasljeđem ropstva i kolonijalizma i da izvrše odštete.

Osvrćući se na masovne proteste koji su pokrenuti zbog Floydove smrti, američki predsjednik Donald Trump 16. juna potpisao je izvršno naređenje za povećanje finansiranja za bolju obuku policije o uporabi sile i uspostavio federalnu bazu podataka koja bi pratila policijska kršenja pravila.

Republikanci u američkom Senatu su 17. juna objavili novi prijedlog zakona o reformi koji bi stvorio veću sigurnost za osumnjičene ali i za policiju. Sa druge strane, demokrate u Zastupničkom domu Kongresa spremaju se da krenu naprijed sa svojim prijedlogom zakona za rješavanje rasne nejednkosti u policiji.

SAD: Rasna ravnopravnost i reforma policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

XS
SM
MD
LG