Tržište punjača za električne automobile eksplodiralo

Broj javno dostupnih punjača za električna vozila skočio je za 60 odsto u 2019. godini.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.06.2020.

14:47

Tržište punjača za električne automobile eksplodiralo
Foto: Depositphotos, miflippo

Ovo je najveće povećanje za tri godine, a premašilo je i prodaju samih električnih automobila, podaci su Međunarodne agencije za energiju (IEA).

U svom godišnjem pregledu Global EV autluk, IEA je saopštila da je broj javnih lokacija za sporo i brzo punjenje električnih automobila dostigao 862.118 na globalnom nivou. Kina, koja je najveće svetsko tržište automobila, u ukupnom broju ima udeo od 60 odsto.

Punjači za brzo punjenje čine 31 odsto ukupnog broja punjača. IEA kao sporo punjenje definiše distribuciju snage do 22 kilovata, te su tada potrebni sati da se napuni baterija vozila.

Brzi punjači, uključujući Tesline, mogu napuniti vozila za samo nekoliko minuta.

"Kina nastavlja da bude vodeća zemlja po broju javno dostupnih punjača za električne automobile, pogotovo brzih, koje su prilagođene gustim urbanim područjima s manjom mogućnošću privatnog punjenja kod kuće", stoji u izveštaju IEA.

Povećanje odražava napore za izgradnju ključne infrastrukture uoči očekivanog porasta prodaje električnih automobila, koji su u prošloj godini činili samo jedan procenat globalne zalihe automobila, navodi IEA. Iako se većina punjenja električnih automobila odvija kod kuće ili na poslu, uvođenje javne infrastrukture ključno je za uveravanje potencijalnih kupaca da ne postoji rizik da im se baterija automobila isprazni.

Kao deo svog plana privrednih podsticaja, Nemačka je početkom juna najavila da će obezbediti 500 miliona evra za podršku uvođenju privatnih punjača, kojih je trenutno 6,5 miliona širom sveta, prenosi T portal.

"To smatram prirodnim korakom u pravom smetu, ali ne i revolucijom s velikim pobednicima ili gubitnicima", rekao je o nemačkom planu osnivač savetodavne firme za električnu mobilnost Komik ket Tomas Dajber.

Osim Tesle, dobavljači punjača uključuju britansko-holandsku grupu Šel, kao i francusku Endži, nemačku EON, Folksvagen i Čardžpoint, čiji su donatori Dajmler, Be-Em-Ve i Simens.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Podeli: