Kazna za Nemce: Tramp objavio povlačenje trupa, okrivljujući Berlin da ne plaća dovoljno za svoju odbranu

I. S.

17. 06. 2020. u 06:47

Donald Tramp je i zvanično objavio povlačenje dela američkih trupa iz Nemačke, saveznice u NATO. Trampovo naređenje Pentagonu podrazumeva smanjenje broja američkih vojnika u najjačoj evropskoj ekonomiji za 9.500

Казна за Немце: Трамп објавио повлачење трупа, окривљујући Берлин да не плаћа довољно за своју одбрану

AP Photo

AMERIČKI predsednik Donald Tramp je i zvanično objavio povlačenje dela američkih trupa iz Nemačke, saveznice u NATO. Trampovo naređenje Pentagonu podrazumeva smanjenje broja američkih vojnika u najjačoj evropskoj ekonomiji za 9.500, tako da ih ostaje 25.000.

Tramp je okrivio Nemačku da ne plaća dovoljno za svoju odbranu, nazivajući je "delinkventom" jer nije postigla cilj koji su postavile članice NATO 2014. godine - trošenje najmanje dva odsto bruto nacionalnog proizvoda na odbranu do 2024. godine. Nemačka se tome nada tek 2031. godine. Novinarima u Beloj kući Tramp je nagovestio da odlukom kažnjava Nemačku, jer prisustvo američkih vojnika podstiče i privredu:

- Nemačka uzima, a onda se u trgovini s nama ponaša vrlo loše - veli Tramp.

Tramp je prošlog leta nagovestio da razmišlja o premeštanju nekih trupa iz Nemačke u Poljsku, gde bi trebalo da bude premešten deo trupa koje se povlače iz Nemačke. Upravo u Varšavi, tokom jučerašnje zvanične posete, šef nemačke diplomatije Hajko Mas, međutim, poručio je da nije dobio nikakvu informaciju o povlačenju. Dodao je da je prisustvo američke vojske u Nemačkoj ključno za nemačku i američku odbranu.

U Nemačkoj se nalaze ključni vojni objekti SAD u Evropi odnosno tranzitna tačka za trupe raspoređene na Bliskom istoku. Osim vazduhoplovne baze Ramštajn, Regionalnog medicinskog centra Landštul, sedišta američkih komandi za Evropu i Afriku u Štutgartu, tu su i štab u Visbadenu, baza borbenih aviona F-16 Špangdalem, kao i Grafenver, najveći poligon NATO u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Zoran Kg

17.06.2020. 07:56

Ova odluka nije kazna već popuštanje. Nemačka je iovako okupirana zemlja od 1945 g. s tim što su jednog saveznika Amerikanci prevarili da se povuče, a onda ga rasturili na proste činioce i oni ostali tu gazde i sada svako smanjenj broja vojnika znači oslobađanje zategnutosti.

Jovan

17.06.2020. 10:29

Hajde da vidimo "kaznjavanje" Trampa koje je uveo. U BRD. i dalje ostaje 25.000 americkih vojnika ? U BRD ostaju rakete sa nuklearnom bojevim glavama. Kazna ili nagrada ?

Stiker

17.06.2020. 12:01

Svako je kovac svoje sreće a tudja rka ledja ne čese. Promenio se svet pa nisu potrebni svetski policajci. I bivši neprijatelji moraju da trguju i uposle svoj narod necim konkretnim od cega se zivi i bez uniforme.