Društvo

MUP-u USK nedostaje 100 službenika u borbi s migrantskom krizom

MUP-u USK nedostaje 100 službenika u borbi s migrantskom krizom
Foto: N.N. | MUP-u USK nedostaje 100 službenika u borbi s migrantskom krizom

BIHAĆ - Policiji u Unsko-sanskom kantonu nedostaje 100 policijskih službenika kako bi se efikasnije suprotstavili migrantskoj krizi i drugim aktuelnim izazovima, potvrdio je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

"Mi, nažalost, po aktuelnoj sistematizaciji radnih mjesta imamo oko stotinu pripadnika manje nego što bi to trebalo. Moram istaći kako je u posljednje tri godine, koliko traje migrantska kriza na ovim prostorima, broj intervencija i slučajeva s kojima se suočavamo neuporedivo veći, a imamo nedostatak pripadnika policije", rekao je Šiljdedić.

On je dodao kako je unutar sadašnjeg policijskog sastava oko 700 policijskih službenika angažovano u direktnom radu na terenu, ali da ima veliki broj onih koji su na bolovanju ili se zbog invalidnosti ili drugih razloga ne mogu angažovati kada se radi o rizičnim poslovima.

"Oslanjamo se na naše ljude i očekujemo od njih da daju svoj maksimum. Imali smo i određene donacije od međunarodnih organizacija i nadležnih institucija, tako da smo materijalno ojačani, ali oprema ne znači ništa ukoliko nemate ljude s moralom spremne da u svakom trenutku daju svoj maksimum", kazao je Šiljdedić.

On je dodao kako, uprkos svim poteškoćama, pripadnici policije uspijevaju održati povoljnu bezbjednosnu situaciju, ali da ne mogu uticati na rješavanje migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona.

"Ukoliko budemo imali podršku civilnih struktura u vezi s kadrovskim jačanjem i školovanjem novih ljudi, sigurno je da bismo podigli stepen naše efikasnosti", kazao je Šiljdedić. Međutim, dobri poznavaoci situacije u ovom kantonu ističu kako se, zbog teške ekonomske situacije i finansijskog stanja u kantonalnom budžetu, teško u dogledno vrijeme mogu očekivati nova zapošljavanja u policijskim strukturama.

Podsjećamo da je i Sindikat policije USK nedavno podigao svoj glas zbog kašnjenja u isplati ličnih dohodaka njihovim pripadnicima, što je, opet, uzrokovano trenutnom ekonomskom krizom. U međuvremenu raste pritisak migrantske krize na Unsko-sanski kanton i sve je veći broj ilegalnih migranata koji dolaze na ovo područje, a proporcionalno uvećanju njihovog broja povećava se i broj krivičnih djela čiji su oni počinioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije