Najnovije vesti
Vesti Društvo
CRNOGORCI REŠILI DA BROJE ZARAŽENE U SRBIJI Odluka da li će naši turisti moći u Crnu Goru biće doneta u petak po NOVOJ METODI

CRNOGORCI REŠILI DA BROJE ZARAŽENE U SRBIJI Odluka da li će naši turisti moći u Crnu Goru biće doneta u petak po NOVOJ METODI

Da li će rampa građanima Srbije za ulazak u Crnu Goru konačno biti podignuta znaće se u petak 19. juna kada će ponovo o tome odlučivati Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Granica Srbije i Crne Gore Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Granica Srbije i Crne Gore

Podsetimo, prošlog petka se, uprkos činjenici da po zvaničnim podacima ima znatno manje od zahtevanih 25 zaraženih na 100.000 stanovnika, Srbija nije našla na spisku od 130 i kusur zemalja čiji građani bez problema, i 14-dnevnog karantina, mogu da uđu u Crnu Goru.

Tom prilikom nadležni su istakli da im je “neobično kako je Srbija uspela da za jedan dan smanji broj zaraženih na 100.000 građana sa 65 na samo šest". Oni su tada istakli i da će tražiti pojašnjenje od srpskih kolega.

Direktor IJZCG Boban Mugoša rekao je, kako prenosi “Pobjeda”, da sa Srbijom nije bilo svađe, ali da je bilo reakcija.

- Sa Srbijom nema nikakve svađe. Poštujemo svoje kolege, ali ne možemo da ostanemo imuni kad neko kaže da ne znate, da nemate, da lažete - istakao je Mugoša, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Branka Radulovića.

Govoreći o kriterijumu o otvaranju granica sa drugim državama koje Crna Gora ima, Mugoša je pojasnio da su došli do broja od 25 inficiranih na 100.000 kada je otvaranje granica posredi.

On je dodao i da imaju problem, jer države ne objavljuju aktivne slučajeve.

- Srbija, Holandija i Velika Britanija ne prijavljuju aktivne slučajeve. IJZ je poslao pismo tim državama u kojem ih obaveštavamo o novom kriterijumu Crne Gore, ali odgovor još nismo dobili - kazao je Mugoša na sednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Pročitajte još

On je rekao “da u to zašto nema odgovora neće ulaziti, već će svojom metodologijom doći do podatka koliko je aktivnih slučajeva i prema tome će se upravljati”.

Ukoliko bi IJZ u petak dao zeleno svetlo, srpski turisti bi od ponedeljka 22. juna konačno mogli da uđu u Crnu Goru.

U poslednja dva dana u Crnoj Gori su registrovana dva slučaja korona virusa. Kako prenose crnogorski mediji, “pacijent iz Budve, kod kojeg je utvrđen virus Kovid-19, hospitalizovan je u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore i trenutno je stabilnih vitalnih parametara”.

- Dva nova slučaja obolevanja nakon dužeg vremena upozoravaju da nema mesta za opuštanje i da se preporuke stručnjaka moraju poštovati - poručuju iz KCCG.

BONUS VIDEO: Da li znate za rov između Srbije i Crne Gore?