Najnovije vesti
Vesti Društvo
ĐACI, SREĆNO! Danas je PRVI DAN MALE MATURE, osnovci polažu test iz srpskog jezika

ĐACI, SREĆNO! Danas je PRVI DAN MALE MATURE, osnovci polažu test iz srpskog jezika

Mala matura, koja će ove godine biti veoma specifična zbog višemesečne nastave na daljinu, počinje danas, testom srpskog jezika, a trajaće do petka, 19. juna.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
mala matura 190619 RAS foto Biljana Vuckovic 009 Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija
mala matura 190619 RAS foto Biljana Vuckovic 009

Test će imati 20 pitanja, a nosi 13 bodova. Test iz matematke nosi isto toliko, dok kombinovani test nosi 14 bodova.

Zbog epidemije korona virusa koja i dalje traje, biće preduzete posebne mere bezbednosti. U učionici sme da bude najviše devetoro dece, sa dva dežurna nastavnika. Nastavnici su u obavezi da nose maske, dok je učenicima to preporučeno.

Šta maturanti treba da ponesu na polaganje ispita?

Učenici na završni ispit donose đačku knjižicu i svoj primerak identifikacione nalepnice. U sličaju da neko od učenika zaboravi svoj obrazac sa identifikacionim nalepnicama - primerak za učenika, odeljenski starešina uzima primerak za školu i daje učeniku, koji nakon korišćenja mora da vrati preostale nalepnice odeljenskom starešini.

Pročitajte još

Takođe, maturanti na ispit treba da ponesu grafitnu olovku (ako žele da prvo napišu odgovore njom), gumicu i plavu hemijsku olovku. Priznaju se samo odgovori napisani hemijskom olovkom.

Ispred učionice u kojoj se polaže ispit određuje se mesto na koje učenici odlažu lične stvari koje ne smeju da koriste na ispitu.

Najvažnije o maloj maturi:

DATUMI

Mala matura će trajati tri dana, od danas do petka 19. juna. Sva tri dana od 9.00 do 11 časova. Osnovne škole objaviće privremene rezultate 23. juna do 8.00. Podnošenje žalbi je 23. juna od 8.00 do 15.00 časova. Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna do 8.00.

TESTOVI

Svršeni osnovci će polagati tri testa: danas, prvog dana, srpski, odnosno maternji jezik, u četvrtak matematiku, a u petak, poslednjeg dana, na redu će biti kombinovani test (zadaci iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije).

Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija

BODOVANJE (1)

Đaci ukupno mogu da sakupe 100 bodova i to po principu - 60 koje će poneti iz škole, kao i 40 sa testa. Učenici mogu da steknu i dodatne bodove, ako su osvajali nagrade na takmičenjima iz predmeta u osmom razredu. Do pre dve godine na snazi je bio drugačiji princip - 70+30.

BODOVANJE (2)

Kako se računaju bodovi koji se “prenose” iz osnovne škole? Računica je laka: uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda množi se sa četiri, sabiranjem ova tri broja dobija se iznos bodova za uspeh u školi. Na primer, ako je učenik sve tri godine završio razred sa uspehom 4,50 onda je računica 4,50+4,50+4,50x4 što daje 54 boda.

Đaci mogu da dobiju dodatne bodove i to sa međunarodnih takmičenja (prvo mesto 12, drugo 10, treće 8 poena) i republičkih (prvo 6, drugo 4, treće 2 boda).

BODOVANJE (3)

Sva tri testa nose maksimalno 40 bodova. Test iz matematike i srpskog jezika po 13, a kombinovani 14 bodova. Ovakav način bodovanja primenjuje se od školske 2017/2018. godine. Do pre dve godine na snazi je bio drugačiji princip - 10+10+10.

Ostatak teksta pročitajte u posebnoj vesti.

VIDEO: Anketa - Pitanja sa male mature