17. jun  2020. 03.00  →  13.54 | Izvor: Tanjug

Počela gradnja brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac

LAJKOVAC -

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice Iverak - Lajkovac, kojom će se Valjevo povezati sa auotputem "Miloš Veliki", počeli su danas, a događaju prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kada se završe svi radovi, od Beograda do Valjeva putovaće se 35 minuta.

Ukupna dužina deonice iznosi 18,3 kilometra, a radovi, koje u skladu sa državnim sporazumom Srbije i Kine izvodi kompanija "Čajna Šandong", vredni su 158 miliona evra.

Brza saobraćajnica imaće po trake u oba smera i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.

Na trasi ce se nalaziti 25 objekata, jedna petlju, ukupno 19 mostova, od čega su dva najduža ukupne dužine 1,5 kilometar.

Rok za završetak radova je 36 meseci.

Deo ovog projekta je i potpuno uređenje reke Kolubare i vodotokova, što će sprečiti dalja plavljenja ovog dela Srbije.

Vučić: Može li malo brže?

Izgradnja puta Iverak - Lajkovac, kojim će se Valjevo povezati sa autoputem "Miloš Veliki", važna je za ceo Kolubarski okrug, istakao je predsednik i interesovao se zašto je rok za završetak radova 36 meseci, a ne kraće.

Domaćini, kineski partneri iz kompanije "Čajna Šandong", upoznali su predsednika Srbije sa projektom i istakli da je reč o kompaniji koja je već 13 godina za redom na listi 500 najboljih kineskih kompanija.

Nakon što je čuo taj podatak, Vučić je rekao da ga zato čudi zašto je rok za završetak radova 36 meseci i zapitao ih da li to može malo brže.

Predsednik je bio uporan u nameri da od kineskih partnera dobije informaciju da će put biti završen do kraja 2022. godine, što su mu oni, na kraju i obećali.

Vučić je primetio da je ta kompanija odlično radila deonice "Miloša Velikog" od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, dok su se srpske firme "mučile" sa 12,5 km od Uba do Lajkovca.

Predsednik je kazao da je bilo problema na deonici od Lajkovca do Ljiga, ali da je kineska kompanija posle to velikom brzinom dovršila.

"Kako ste tu ozbiljno pristupili, tako treba sad od početka ovde da radite", poručio je Vučić.

Predsednik je srpskim i kineskim radnicima, koji rade na izgradnji puta, a pozdravio ih je na kineskom jeziku, poželeo da rade dobro i vredno i da posao završe na vreme.

"Želim vam (kineskim radnicima) da se osećate kao u svojoj kući. Našim radnicima želim da dobro i vredno radite i da imate veće plate. I da se posao završi na vreme", rekao je Vučić.

Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac, deo je državnog puta Loznica-Valjevo- Lazarevac i predstavlja poprečnu vezu u putnoj mreži Srbije i povezaće delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa auto-putem "Miloš Veliki” i Koridorom 10.

Ne osvrćem se na prošlost, radimo za ljude, za budućnost

Ne osvrćem se na prošlost, već samo na budućnost i gledamo da uradimo za ljude što više, poručio je Vučić.

Vučić je, na konstataciju da se Valjevci žale kako od Titovog doba nije ulagano u taj grad, ukazao da mu je svuda po Srbiji, gde god je išao, govoreno da je neko mesto "kažnjavano" zbog političke orijentacije u prošlosti.

"Kada odete u Kuršumliju, kažu da su zbog političke orijentacije kažnjavani 70 godina, Valjevo, Osečina, Užice, uvek kažu da su kažnjavani od Drugog svetskog rata. Neki se ne bi s tim saglasili. Mene zanima prošlost u smislu istorije i poštovanja antifašističke borbe, ali me pre svega zanima pružanje budućnosti ljudima", podvukao je on.

Rekao je da danas, šta god govorili ljudi, a ne moraju da vole njega ili vladu, preovlađuju racionalne stvari i mere se rezultati.

"Ako pogledate rezultate, puteve, pruge i sve drugo što je neko uradio, to je nešto za šta se borimo da ostane zapamćeno kada ne budemo na vlasti. Na to sam ponosan", kazao je on.

Vučić je ukazao da su autoput do Čačka, Valjeva, od Niša do Pirota, 22 kilometara od Batrovaca do Kuzmina, obilaznica oko Beograda i mnogo toga još urađeni za vreme aktuelne vlasti.

"Hvala ljudima na poverenju, radićemo mnogo više za njih. Moramo da se borimo za nove investitore. Time smo smanjili pritisak na Krušik i povećali konkurenciju", naglasio je on.

Džang: Brza saobraćajnica novi simbol kinesko-srpskog prijateljstva

Direktor kompanije "Čajna Šandong" Džang Đančao zahvalio je državnom vrhu Srbije na poverenju što su baš tu kompaniju izabrali za izvođača radova na brzoj saobraćajnici od Valjeva do Lajkovca i rekao da će taj posao završiti kvalitetno i u dogovorenom roku.

Džang je rekao da to kinesko preduzeće poklanja veliku pažnju izgradnji brze saobraćajnice i podsetio i da su oni bili izvođači radova na izgradnji auto-puta "Miloš Veliki", kao i na deonici od Obrenovca do Ljiga, a svi ti projekti su, ističe, simbol prijateljstva između Kine i Srbije.

Izrazio je zadovoljstvo što ta kineska kompanija pruža doprinos u obnavljanju srpske infrastrukture i privrede i dodao da je otvaranje auto-puta "Miloš Veliki" doneo mnoge pogodnosti građanima tog dela Srbije.

"Kada je izbila epidemija virusa korona, naša kompanija je stala rame uz rame u pružanju pomoći srpskom stanovništvu, a u skladu sa svojim mogućnostima i drago mi je što je epidemija pod kontrolom i što Srbija kreće u obnavljanje proizvodnje i ekonomije", rekao je Džang.

Valjevci će, kaže on, izgradnjom brze saobraćajnice dolaziti do auto-puta za 10 minuta i rekao da će to skratiti putovanje, otvoriti nova radna mesta i povećati stopu zapošljavanja.

Čen Bo: Infrastruktura važna oblast saradnje Srbije i Kine

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je danas da je, zahvaljujući inicijativi "Pojas i put", infrastruktura važna oblast saradnje Srbije i Kine.

"Hvala na ukazanom poverenju kineskim kompanijama. Uverena sam da su one spremne da znanjem, tehnologijom, iskustvom i sposobnošću daju doprinos razvoju infrastrukture u Srbiji", rekla je Čen Bo na obeležavanju početka radova na izgradnji puta Iverak - Lajkovac.

Ona je izrazila očekivanje da će dve strane i dalje sarađivati u oblasti infrastrukture.

Podsetila je da je kineska kompanija radila na izgradnji deonica autoputa "Miloš Veliki", te dodala da se nada da će uz podršku i pomoć srpskih partnera ispuniti obaveze i uspešno završiti i novi projekat.

Mihajlović: Gradimo Srbiju u kojoj ništa više nije daleko

Izgradnjom brze saobraćajnice koja će spojiti Valjevo sa auto-putem "Miloš Veliki" ispunjeno je još jedno obećanje koje je dato svim Valjevcima, rekla je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i poručila da država nastavlja da gradi Srbiju u kojoj, kaže, ništa više nije daleko.

Mihajlovićeva je ovim povodom izjavila da je Srbija danas drugačija zemlja nego što je bila pre nekoliko godina, pre svega zbog velikih infrastrukturnih projekata koji su završeni.

"Izgradnjom brze saobraćajnice koja će spojiti Valjevo sa auto-putem 'Miloš Veliki' ispunili smo još jedno obećanje koje smo dali svim Valjevcima. Nastavljamo da gradimo Srbiju u kojoj ništa više nije daleko", poručila je ona.

Sastavni deo ovog projekta je i potpuno uređenje reke Kolubare i vodotokova, što će sprečiti dalja plavljenja ovog dela Srbije, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Finansijer projekta je Vlada Srbije, investitor "Putevi Srbije", a radove će izvoditi kineska kompanija "Šandong".

 

 

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 11

ilija  17. 06. 2020. | 09:47
Kada pogledam samo Srbiju pre par godina i sad. Koliko puteva je izgradjeno samo,koliko mesta je medjusobno povezano za ovo kratko vreme,nemam reci.Za svaku pohvalu stvarno.
Slavko  17. 06. 2020. | 10:23
Ova zemlja raste svakim novim izgrađenim putem i može postati velika. Jedni drugima postajemo bliži. Ovakvu zemlju treba da gradimo, treba nastaviti sa ulaganjima u puteve, to je dužnost i suština.
Jovan  17. 06. 2020. | 11:11
Prioritet su auto putevi, ali i saobracajnice nize kategorije su bitni infrastrukturni objekti u Srbiji.
Jasmina Matović  17. 06. 2020. | 11:54
Srbija ima čime, da se ponosi a to su novi putevi nove fabrike.
dalibor  17. 06. 2020. | 13:15
konstantno se ulaze u srbiju,odlicna vest za valjevo i dobro je sto se ulaze i u ovom delu srbije,sve pohvale na za nasu vladu.
jelena   17. 06. 2020. | 14:04
Uz izgradnju novih puteva radi se i regulacija vodotokova u Srbiji. Ovo su veoma bitne vesti za Valjevo i ceo Kolubarski okrug da se nebi ponavljale poplave
Dragica  17. 06. 2020. | 14:46
Srbija se radi i gradi, sve za bolju buducnost Srbije za našu decu.
Petar  17. 06. 2020. | 16:20
Kada se ovaj put završi, moćićemo čas posla da skoknemo do Valjeva na kaficu.
Janko  17. 06. 2020. | 17:11
Hvala kineskim preduzecima koja sve puteve grade brzo i kvalitetno. Uz dobre puteve idu i strane investicije.
Milica  17. 06. 2020. | 18:46
Ovo je još jedan dokaz da se Srbija razvija! Gradovi se ravnomerno razvijaju, a samim tim i Srbija jača!
Tanja  17. 06. 2020. | 23:29
Sve se radi u interesu gradjana i drzave.