16. jun  2020. 21.55  →  23.07 | Izvor: RTV (Rada Stajić)

Stari Žednik sve privlačniji za mlade parove sa decom

STARI ŽEDNIK -

Nakon što je nedavno otvoreno obdanište, u Starom Žedniku nadomak Subotice obnovljena je i škola zbog čega je ovo selo pre primamljivije za mlade bračne parove s decom.

 

video icon

OŠ "Pionir"u Starom Žedniku, koju pohađa oko 120 đaka, dobila je novu rasvetu i savremenu opremu u sportskoj sali, a obnovljen je i teren za male sportove u dvorištu škole.

"Dolaziću sada na igralište s društvom, da se družimo i posle nastave", kaže Milica Biro, učenica 7. razreda OŠ "Pionir" iz Starog Žednika.

stari, zednik, skola, teren

Školski sportski teren primamljiv je i za one koji su izašli iz đačke klupe.

"Skoro svaki dan tu se okuplja društvo. Ima nekada i po pet ekipa. Odlično je druženje na sportskom terenu u dvorištu škole", kaže Dejan Mihajlović iz Starog Žednika, bivši učenik ove škole.

Direktor OŠ "Pionir" Vladan Davidović kaže da će ova ulaganja u obnovu škole doprineti razvoju celog sela.

"Poboljšaće se kvalitet života u našem selu. To je i poziv mladim ljudima da ostanu da tu žive, da zasnuju porodicu, da se ovde rađaju deca", poručuje Vladan Davidović, direktor OŠ "Pionir" u Starom Žedniku.

Škola je obnovljena zahvaljujući ulaganju lokalne samouprave Subotice u iznosu od 6,5 miliona dinara.

"Tokom prethodne četiri godine, mi smo, samo za ovu školu, izdvojili iz gradskog budžeta oko 16, 5 miliona dinara. Ulagali smo ne samo u infrastrukturu već i u kadrove i opremu", izjavila je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotica.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je istakao da je otvaranje obdaništa i obnova škole pokazatelj nastojanja da se izjednače uslovi života na selu sa onima u gradu.

"Neko ko živi na selu mora da ima jednake uslove kao i onaj ko živi u gradu. Trudili smo se da na tome radimo svih ovih godina i siguran sam da smo u tome uspeli. Samo u obrazovne ustanove, unazad četiri godine, uložili smo više od 500 miliona dinara", izjavio je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Obnavljanje škole, a nedavno i otvaranje obdaništa, učinilo je Stari Žednik primamljivim zbog čega, kažu, mladi bračni parovi sa decom sve češće traže kuću baš u ovom selu nadomak Subotice.