');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"ALI BABA I 240 RAZBOJNIKA" Kako je kockarski tajkun iz egzila POKRENUO RAT protiv bugarske vlade čiji nekada bio miljenik

Bugarski kockarski tajkun Vasil Božkov oglasio se iz samonametnutog egzila u Dubaiju i najavio osnivanje političkog pokreta. Glavni cilj budućeg pokreta "Bugarsko leto" biće zbacivanje premijera Bojka Borisova sa vlasti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vasil Božkov youtube Foto: Канал 3 TV / youtube
Vasil Božkov youtube

U videu postavljenom na Fejsbuku, gde je vrlo aktivan, Božkov je rekao da Bugari treba da se ujedine protiv vlade, koju je optužio da uništava zemlju.

On je istakao da će njegov pokret biti usmeren na korumpirane političare i zvaničnike u Bugarskoj, koja još živi u siromaštvu iako je prošlo više od 10 godina od kako je ušla u Evropsku uniju.

Rat na društvenim mrežama protiv aktuelne vlasti Božkov je pokrenuo početkom meseca kada je objavio karikaturu na kojoj je sebe predstavio kao narodnog heroja Ali Babu, sa pećinskim blagom koje vlada želi da oduzme.

Božkov, koji je izgradio bogatstvo na igrama na sreću i kockarnicama, od početka godine se nalazi u Dubaiju, gde se zatekao kada je u Bugarskoj optužen za poresku prevaru, mito i organizovani kriminal. Tužioci su procenili da Božkov državi duguje skoro pola milijarde dolara neplaćenog poreza na ime njegove lutrije.

Taj skandal je još jednom naglasio bugarske probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom, istovremeno postavljajući pitanja o mogućoj zaštiti koju je Božkov dobio od vlade.

- Nekada je postojala država kojom je vladalo 240 odmetnika (broj poslanika u bugarskom parlamentu). Ali Baba je takođe živeo tamo. On je 2013. otkrio novu pećinu, Nacionalnu lutriju, koja je bila mala, tako da je odmetnici nisu primetili i nisu nametnuli poseban porez na nju. Političari su rekli da će pomoći Ali Babi ako im on da 20 odsto zarade - napisao je Božkov ispod karikature.

Ono na šta je Božkov aludirao je zakon usvojen 2014. godine kojim su bingo dvorane, tombole, lutrije i kartaške igre izuzete od oporezivanja.

Za one koji nisu razumeli aluziju, Božkov, poznat i pod nadimkom Lobanja, sutradan je napisao novi status, ovog puta ne skrivajući imena. Direktno je optužio Borisova i ministra finansija Vladislava Goranova da su mu tražili 20 odsto prihoda od lutrije u zamenu za zakon koji će ga osloboditi od poreza.

Brzi uspon, još brži pad

Pad najbogatijeg čoveka Bugarske bio je brz, ali je pre toga bio miljenik svih vlada koje su se smenjivale od njegovog uspona devedesetih godina.

Sada je njegova lutrija izbačena sa tržišta, a pojedini članovi njegove porodice i saradnici su pritvoreni.

Božkov, po obrazovanju matematičar i ekonomista, kontroverzna je ličnost u Bugarskoj gde ga mnogi optužuju za umešanost u organizovani kriminal.

U maju je specijalno tužilaštvo saopštilo da istražuje tajkuna zbog veza sa kriminalnom grupom koja je od 2012. godine učestvovala u ubistvima, prisilama i silovanjima.

Procureli izveštaji američkog Stejt departmenta iz 2005. godine, koje je objavio "Vikiliks", tvrde je da je Božkov bio umešan u „pranje novca, privatizacijske prevare, iznude i rekete“.

Pročitajte još

Nakon decenija pružanje podrške Božkovu, kako se čini na obostranu korist, Bugarska je početkom godine donela zakon o uspostavljanju državnog monopola na igre na sreću, a firmu moćnog tajkuna je optužila da je na osnovu "rupa u zakonu" utajila porez.

Protiv Božkova je podignuto 18 optužbi, uključujući i onu za nezakonito posedovanje antikviteta od istorijske vrednosti. Tajkun je na ovo odgovorio optužbom da vlada pokušava da zapleni njegovu kolekciju, za koju se veruje da je veća od one koju poseduje Nacionalni istorijski muzej Bugarske.

O bogatstvu Božkova se u Bugarskoj samo nagađa, ali se pretpostavlja da je ono veće od 1,5 milijardi dolara.