Najnovije vesti
Kultura
Da li je Narodno pozorište dva puta primljeno u istu organizaciju?

Da li je Narodno pozorište dva puta primljeno u istu organizaciju?

Nedavno je iz nacionalnog teatra Beograd stiglo obaveštenje u kojem se kaže da je „Narodno pozorište u Beogradu postalo punopravni član Evropske pozorišne konvencije (European Theatre Convention - ETC), međunarodne organizacije koja okuplja značajna evropska pozorišta u cilju međunarodnog povezivanja i obogaćivanja umetničkog rada”.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
narodno pozoriste foto tanjug filip kraincanic Foto: Filip Krainčanić / Tanjug
narodno pozoriste foto tanjug filip kraincanic

Dalje se, pak, navodi da je Narodno pozorište učestvovalo na pozorišnoj konferenciji koju je organizovala Evropska pozorišna konvencija od 10. do 12. juna 2020. godine u Gracu, da je konferencija (tema ”Povezivanje razdvojenih - ponovno otvaranje evropskih pozorišta”) održana onlajn, a da je posle izlaganja upravnice Ivane Vujić na generalnoj skupštini ETC-a, kada je govorila o Narodnom pozorištu i budućim planovima, Generalna skupština izglasala prijem Narodnog pozorišta u članstvo u ovoj organizaciji, te ukazuje na renomiranost i značaj te asocijacije…

I sve bi bilo dobro - jer lepih vesti nema previše - da nije zbunjujuće.

Naime, već jednom smo pre nekoliko godina dobili vest da je Narodno pozorište primljeno u ETC.

Pisale su o tome, između ostalih, i “Pozorišne novine” oktobra 2016. godine, a u tom tekstu se, između ostalog, kaže:

„Po oceni sarajevskog lista ’Oslobođenje’, naši ’Rodoljupci’ su najbolja predstava na 56. MESS-u, a Narodno pozorište je postalo član Evropske teatarske konvencije, jedinstvene mreže evropskih pozorišta koju čini više od 40 članica iz 20 zemalja, 8.000 ljubitelja teatra, više od 11.000 zaposlenih u tim pozorištima, na hiljade umetnika i 16.000 predstava i događaja svake godine“.

Pozorišne novine
Foto: screenshot
Pozorišne novine

Na pitanje da li je tada Naradno pozorište primljeno u ETC, Želko Hubač, tadašnji direktor Drame, kaže:

- Jeste, Dubravka Vrgoč, tadašnja predsednica ETC, potpisala je dokument. Taj dokument o prijemu u ETC je stajao na oglasnoj tabli Narodnog pozorišta više od tri godine i neko ga je pre izvesnog vremena skinuo, ali postoji u arhivi. Međutim, i prethodna i aktuelna uprava nisu htele da plate članarinu - navodi Hubač.

Sve skupa je, blago rečeno, zbunjujuće i sluđujuće; da li je Narodno pozorište Beograd ponovo primljeno u organizaciju u kojoj je već ili je samo platilo članarinu ili opet nije platilo nego…,i/ili ko će ga znati... Dobro, u pozorištu je, kažu, sve moguće, ali u čemu je poenta da se ne plaća članarina u renomiranoj svetskoj organizaciji u kojoj si, onda se zabašuri da si član da bi potom, ponosno, ponovo bio član iste te organizacije. I o čemu (sve) to govori? Nažalost, i o nama kod kojih to, i mnogo toga još, prolazi, žargonski rečeno, “ko nož kroz puter”.