16. jun  2020. 10.31  →  18.03 | Izvor: Tanjug

Tramp: Iz Nemačke SAD povlače 10.000 vojnika

BERLIN -

Američki predsednik Donald Tramp oštro je napao svog saveznika u Evropi, Nemačku, kako zbog navodnih dugova NATO, tako i zbog Severnog toka 2.

Tramp je ponovio, kako prenose nemački mediji, da namerava da iz Nemačke povuče 10.000 američkih vojnika.

tramp4

"Iz Nemačke već godinama izostaju uplate i ona duguje NATO milijarde dolara i to moraju platiti", poručio je on na skupu u Beloj kući.

Istakao je da za nedostajući novac iz Nemačke stalno moraju SAD da nadoknade. Prema njegovim rečima Nemačka "zavlači SAD, kako u trgovini, tako i u NATO.

Mas: Nemamo informaciju o povlačenju američke vojske

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je danas da nije dobio nikakvu informaciju o povlačenju američkih trupa iz Nemačke.

On je to rekao prilikom zvanične posete Varšavi i dodao da je prisustvo američke vojske u Nemačkoj ključno za nemačku i američku odbranu, prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp naredio je Pentagonu da smanji broj američkih trupa u Nemačkoj, čime bi se broj vojnika smanjio na 25.000.

Tramp je već ranije u više navrata ponavljao da Nemačka odbija da poveća izdatke za odbranu kako bi postigla cilj NATO od dva odsto BDP-a.

Naime, cilj svih saveznika u NATO je da do 2024. odvoje najmanje dva odsto BDP-a za odbranu, a Nemačka, iako je povećala svoje troškove u ovoj oblasti, prošle godine bila je tek na 1,38 odsto BDP-a.

To Tramp, kako ističu nemački mediji, neće više da prihvati i odlučio je da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj na 25.000.

S tim u vezi, kako prenosi dnevnik "Bild", je ukazao da će to doneti negativne posledice po nemačku privredu.

"To su dobro plaćeni vojnici. Oni žive u Nemačkoj, troše mnogo novca u toj zemlji“, rekao je on.

Osvrnuo se i na navodno ne fer ponašanje Nemačke u trgovini.

"Pregovaramo sa njima, ali nisam trenutno zadovoljan dogovorom koji žele da postignu“, rekao je Tramp vezano za pregovore sa EU o slobodnoj trgovini.

Tramp je Nemačku kritikovao i zbog Severnog toka 2.

"Zašto Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za energiju? I onda bi trebalo da štitimo Nemačku od Rusije? Kako bi to moglo da funkcioniše? To ne može da funkcioniše", rekao je Tramp.

SAD žele da spreče izgradnju Severnog toka 2 i krajem prošle godine uvele su sankcije.

Stoltenberg: SAD nisu donele konačnu odluku o povlačenju

Ukazujući na to da neće biti brzog povlačenja američkih trupa iz Nemačke, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je u Briselu izjavio da Vašington još nije doneo konačnu odluku o tome kada i na koji način bi do toga moglo doći.

Američki predsednik Tramp, koji je prethodno Nemačku optužio da u nedovoljnoj meri snosi troškove sopstvene odbrane, najavio je da će broj američkih vojnika u Nemačkoj biti smanjen sa 34.500 na 25.000, što su, kako navodi AP, i neki predstavnici njegove Republikanske partije kritikovali kao "poklon Rusiji" i pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.

jens, stoltenberg, jpg, 660x330

"SAD su jasno dale na znanje da konačna odluka o tome kada i kako će se to dogoditi nije doneta", rekao je novinarima Stoltenberg, koji je o ovoj temi već razgovarao sa Trampom i iz istog razloga je, kako je dodao, u kontaktu i sa Berlinom.

"Ono što je po meni važno je da održimo uverljivo odvraćanje i odbranu, kao i da održimo jaku povezanost između Severne Amerike i Evrope", rekao je Stoltenberg, naglasivši da je tokom proteklih godina Vašington pojačao svoje vojno prisustvo u Evropi i da evropske članice NATO-a sada više izdvajaju za odbranu.

Američka ambasadorka pri NATO Kej Bejli Hačison izjavila je da joj nije poznato da su u toku pripreme za eventualno povlačenje američkih trupa iz Nemačke, navodi AP.

Tagovi
Srodne vesti