Političke stranke koje zovu građane moraju da kažu odakle im njihovi lični podaci

Političke stranke koje u izbornoj kampanji pozivaju građane na brojeve njihovih mobilnih ili fiksnih telefona, dužne su po zakonu da građanima koje su pozvale objasne odakle im njihovi lični podaci, saopšteno je danas iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Političke stranke koje zovu građane moraju da kažu odakle im njihovi lični podaci
Foto: Pixabay
Iz te institucije su naveli da im se u proteklih mesec dana sve učestalije obraćaju građani koji tvrde da su ih na mobilni telefon pozivale osobe koje su se predstavljale da zovu u ime Srpske napredne stranke i da su iste osobe raspolagale njihovim podacima o ličnosti.
 
"U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, politička stranka koja raspolaže podacima o građaninu kojeg kontaktira dužna je da, najkasnije prilikom uspostavljanja prve komunikacije, istom građaninu pruži određene informacije, pa između ostalog i o tome odakle je iste podatke prikupila", stoji u saopštenju.
 
Navodi se i da povodom ostvarivanja prava na informisanje i brisanje svojih podataka o ličnosti, građani mogu podneti političkoj stranci koja ih je kontaktirala odgovarajući zahtev, čije obrasce mogu pronaći na internet prezentaciji poverenika.
 
"Ukoliko politička stranka ne odgovori po zahtevu u zakonskom roku od 30 dana, građani mogu podneti pritužbu povereniku, čiji se obrazac nalazi na istoj veb adresi, ili tužbu za zaštitu prava višem sudu na čijoj teritoriji politička stranka ima sedište ili lice na koje se podaci odnose ima prebivalište ili boravište", piše u saopštenju.
 
Poverenik je dodao da se takav vid komunikacije političkih stranaka sa građanima u predizbornim kampanjama ponavlja "godinama unazad".
 
"Poslednjih deset godina poverenik apeluje na političke stranke da ne zloupotrebljavaju podatke građana, a građane upućuje da svoja prava mogu ostvarivati na zakonom propisani način", navodi se u saopštenju.
  • teribl

    19.06.2020 19:23
    SciFi komentar
    Mene su zvali dva puta, samo sam im rekao

    "Izvinite molim vas, trenutno sam u poslu tako da nisam u mogućnosti da obavljam privatne razgovore, pozovite me sutra u ovo vreme i rado ću da vam izadjem u susret"

    Kad su me sutra pozvali, ponovio sam istu priču.

    Više me nisu zvali.
  • Dejan

    17.06.2020 09:56
    Izboritis
    Zovu iz sps-a uglavnom, uopste ne proveravaju dali je osoba ziva vec mehanički pitaju dali cemo i dalje podrzavati sps iako nikad nismo. Glodari. Dolazili su i bokanovi tuljani da mole za glas jer im je svima posao u pitanju jos od vodovoda. Sns jos nisu zvali mada su zvonili na vrata i doneli kafu i ratluk. Ocekivao sam liberalniji pristup kampanji poklonima izedalicama tipa bademi, orasi, ekstazi al niko nista.
  • Maja

    17.06.2020 07:15
    Razmislite
    Telekom ima dilere koji rade za njih i oni imaju pristup bazi Telekoma. Zaposleni agenti dilera lično odgovaraju i potpusuju papir kojim se obavezuju da će postupati sa tim podacima na zakonit način. Diler ne odgovara! Eto vam. To se ne može ispratiti u toliko velikoj firmi.
    Mene su zvali sa fiksnog Orionovog broja na mobilni 064, a sestru sa fiksnog SBB na 060.
    Onda mi je palo na pamet da naše brojeve mogu dostaviti SNS i oni koji nas poznaju, a prikupljaju “sigurne” glasove. Znam neke koji rade po opštinama i moraju dostaviti spisak od xy ljudi, upišu i njihove brojeve i to je to. Milion načina ima i svaki je idiotluk!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.