Dostupni linkovi

Direktorica Glasa Amerike i njena zamjenica podnijele ostavku


Amanda Bennett, direktorica Glasa Amerike
Amanda Bennett, direktorica Glasa Amerike

Direktorica Glasa Amerike (VOA) i njena zamjenica podnijeli su ostavku usred dubokog neslaganja s Bijelom kućom zbog načina na koji ovaj medij pokriva pitanja vezana za Kinu.

Direktorica VOA-e Amanda Bennett i njena glavna zamjenica Sandy Sugawara podnijele su ostavku 15. juna rekavši da je, dolaskom Michaela Packa na čelo agencije koja nadgleda američke međunarodne medije i koji je kandidat predsjednika Donalda Trumpa, pravi trenutak za odlazak.

"Ništa se to ne tiče vas, vaše strasti, vaše misije ili integriteta", napisale su u pismu.

„Michael Pack se zakleo pred Kongresom da će poštovati i čuvati zaštitni mehanizam koji garantuje nezavisnost VOA-e, što je najvažnija uloga u zadivljujućem povjerenju koje naša publika širom svijeta ima u nas.“

Američka agencija za globalne medije (USAGM), osim Glasa Amerike, nadgleda i sestrinske medije Radio Slobodna Azija, Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty i Radio Marti s fokusom na Kubu.

Američki Senat pod vodstvom republikanaca odobrio je imenovanje konzervativnog režisera Packa ovog mjeseca sa 53 naprema 38 glasova.

Glasanje je bilo skoro u potpunosti u skladu sa stranačkim linijama, a samo je jedan demokrata glasao za njegovo imenovanje.

Trump je oštro kritikovao izvještavanje VOA-e o korona virusu, koje je bilo u suprotnosti s narativom administracije o odgovoru Kine na epidemiju.

Bijela kuća je čak napravila neobičan korak kritikovanja VOA-e u izjavi za novinare i instruirala Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da ne sarađuju sa novinarima iz ovog medija.

Email koji je 30. aprila dobio i inicijalno objavio Institut Knight Prvi amandman pokazao je da je CDC uputio svoju službu za odnose s medijima da odbiju sve zahtjeve za intervjue bilo koga ko je povezan sa VOA-om.

Povelja VOA-e zahtijeva da izvještaji agencije koji su usmjereni prema stranoj publici u Rusiji, Iranu, Kini i drugim zemljama u kojima mediji nisu slobodni i nezavisni, budu „tačni, objektivni i sveobuhvatni“ i „predstavljaju Ameriku, a ne jedan segment američkog društva."

Demokrati su se usprotivili imenovanju Packa, koji je u jednom navratu sarađivao sa bivšim Trumpovim savjetnikom Steveom Bannonom, dijelom zbog njegovog odbijanja da odgovara na pitanja u vezi s njegovim ranijim poslovanjem.

XS
SM
MD
LG