Najnovije vesti
Vesti Društvo
TRADICIJA VREDNA POŠTOVANJA Piva iz Valjeva po recepturama starim celih 160 godina

TRADICIJA VREDNA POŠTOVANJA Piva iz Valjeva po recepturama starim celih 160 godina

Osnivač “Valjevske pivare” daleke 1860. godine Dimitrije Mitrović nije uzalud izabrao lokaciju na kojoj se ona i danas nalazi – ušće dve reke i zeleno okruženje brda Vidrak, izvan gradske vreve i izolovana od zagađenja, odlični su preduslovi da se i danas pravi najprirodnije pivo, po tehnologiji koju je uspostavio legendarni pivarski sručnjak iz Bavarske Jozef Ajhinger.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Valjevska pivara
Valjevska pivara

Valjevsko“ spada u grupu svetlih lager piva, a prepoznatljivo je po punoći ukusa, osvežavajućeg karaktera, delikatne gorčine, bogate i trajne pene „Valjevska pivara“ je jedna od retkih koja je zadržala tradicionalni postupak proizvodnje, uspostavljen pre čak 160 godina.

- Ono što naše pivo izdvaja od drugih industrijskih piva je to što ga proizvodimo na tradicionalni način u savremenim industrijskim uslovima, uz postupak hladnog vrenja i dugotrajnog hladnog odležavanja. U procesu koristimo domaći ječmeni slad i četiri vrste hmelja, bez dodataka stabilizatora, aditiva i konzervansa. Naše pivo napravljeno je od kvalitetne izvorske vode. Naime, na deset kilometara od pivare nalazi se izvor Paklje, koji je jedan od izvora kojim se Valjevo snabdeva vodom koja je po svim istraživanjima najkvalitetnija u Srbiji, a sa tog izvora direktnim cevovodom vodu dovodimo i do nas i uz minimalnu obradu je ugrađujemo u pivo – objašnjava Ivana Nikolić, rukovodilac za upravljanje kvalitetom „Valjevske pivare“.

Proizvodnja piva, kako kaže, sastoji se od dve osnovne faze - pripremanja sladovine i vrednja. Ekstracijom vrednih sastojaka slada i hmelja dobija se sladovina, a cilj njene proizvodnje je da se nerastvorene materije u sladu prevedu u rastvorni oblik delovanjem enzima.

- Vrenje je najvažnija faza u proizvodnji piva, jer od njega zavisi vrsta i kvalitet gotovog proizvoda. Proces vrenja počinje dodavanjem pivarskog kvasca u sladovinu. U glavnom vrenju veći deo šećera se razlaže do etil-alkohola i ugljen-dioksida, a u naknadnom vrenju fermentiše ostatak šećera, stvaraju se buketne materije, pivo se bistri i zasićuje ugljen-dioksidom – kaže Ivana Nikolić i dodaje da odležavanje piva traje minimalno četiri sedmice u tankovima na 0 stepeni Celzijusa.

U svojoj dugoj istoriji „Valjevska pivara“ praktično ne može da prebroji sva priznanja za potvrdu kvaliteta, ali je dovoljno istaći do sada preko 30 zlatnih medalja sa čuvenog Mond selekšna. Deo tajne kvaliteta leži i u jedinstvenom soju kvasca koji potiče iz Bavarske a čuva se u pivari i njenim pivima daje specifičan profil koji asocira na sveže pečen hleb.

- Drugi naš brend u čast Jozefa Ajhingera je istoimeno pivo koje je proizvedeno tradicionalnom bavarskom tehnologijom. Za razliku od „Valjevskog“, to je pivo visoke prevrelosti koje mu daje karakterističnu reskost. Konačno, novi vlasnici „Valjevske pivare“ su u avgustu prošle godine odlučili da spasu brend „Jagodinskog piva“ i u tome uspeli. Među nama je sada kolega tehnolog iz „Jagodinske pivare“ koji nam je preneo originalnu recepturu tog piva, a koja se takođe primenjuje duže od 160 godina – kaže Ivana Nikolić.