Produžena zaplena Agrokorovih akcija u Merkatoru

Slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) odlučila je da produži privremenu zaplenu 69,57 posto Agrokorovih akcija koje ima u Merkatoru.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2020.

17:40

Produžena zaplena Agrokorovih akcija u Merkatoru
Foto: Depositphotos, andreyuu

AVK želi da obezbedi naplatu kazne od hrvatske grupacije u iznosu od 53,9 miliona evra.

U saopštenju AVK navodi se da Agrokor još nije platio kaznu koja mu je izrečena prošlog decembra jer nije prijavio antimonopolskom regulatoru u Sloveniji preuzimanje kompanije za flaširanje vode Kostela u toj zemlji iz 2016. godine, prenosi agencija STA.

Slovenačka novinska agencija dodaje da AVK nije navela u saopštenju kakvi će naredni koraci uslediti, uz objašnjenje da odluka o konfiskovanju akcija može biti produžena jedanput na period od maksimalno šest meseci.

Zaplenu akcija je podržao Okružni sud u Ljubljani, dok je slovenački Ustavni sud nedavno odbacio žalbu Agrokora povodom odluke AVK o konfiskovanju.

Najnovija odluka AVK znači prenos Agrokorovog većinskog udela u Merkatoru na Fortenovu, kompaniju naslednicu hrvatskog koncerna, nije moguć, dodaje se u tekstu.

Šef Fortenove Fabris Peruško je nedavno izjavio da je još uvek u toku pravni postupak vezan za zaplenu. Nije izneo detalje, ali je pomenuo kao jednu od opcija plaćanje kazne u iznosu od 51,9 miliona evra i izrazio očekivanje da će uskoro biti ispunjeni uslovi za prevođenje Merkatora u Fortenovu.

Osim ukidanja mere antimonopolskog regulatora i saglasnosti svih 56 poverilaca Merkatora, za prelazak slovenačkog maloprodajnog lanca u Fortenovu potrebna je i saglasnost Evropske komisije. Fortenova to očekuje za nekoliko meseci, navodi STA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: