Istraživanje: Žene imaju više mentalnih problema zbog karantina nego muškarci

Znatno više žena nego muškaraca suočava se s mentalnim problemima koji su se razvili kao posledica pandemije virusa korona jer teže podnose mere izolacije uvedene u cilju borbe protiv Covida-19, pokazalo je britansko istraživanje.
Istraživanje: Žene imaju više mentalnih problema zbog karantina nego muškarci
Foto: Pixabay
Naučnici sa Instituta za društvena i ekonomska istraživanja pri Eseks univerzitetu, Lisa Spantig i Ben Eteridž na temelju sprovedene ankete zaključili su da žene teže od muškaraca podnose socijalnu izolaciju uvedenu u sklopu karantina. 
 
Njihova studija je otkrila i da se broj osoba s najmanje jednim ozbiljnim mentalnim poremećajem nakon karantina povećao među oba pola, piše "Gardijan". 
 
Među muškarcima je deo onih s jednim težim psihičkim problemom porastao sa sedam na 18 odsto, a među ženama sa 11 na 27 odsto.
 
Studije sprovedene u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji tokom karantina ukazale su na pad osećaja dobrobiti i među muškarcima i među ženama.
 
Ekonomski faktori navodili su se kao glavni razlozi zbog kojih je više žena nego muškaraca odgovorilo da je na njihovo mentalno zdravlje uticala pandemija.
 
"Međutim, istraživanje je pokazalo da su žene 'izvukle deblji kraj' u različitim područjima. Na primer, u više slučajeva su izgubile posao", kazao je Eteridž.
 
Među ostalim faktorima pada osećaja dobrobiti među ženama navodi se i manjak vremena za fizičku aktivnost, ali i činjenica da su žene imale više posla brinući o deci i da im se povećala količina kućnih poslova.
 
Međutim, Eteridž ističe da najnovije istraživanje ukazuje na to da je žensku populaciju najteže pogodio izostanak društvenih odnosa.
 
"Žene obično imaju više bliskih prijatelja i prijateljica. Donedavna zabrana viđanja dragih osoba van dopstvenog doma kod žena je rezultirala smanjenjem osećaja mentalne dobrobiti", kazao je Eteridž. 
 
Više od trećine učesnica studije ili oko 34 odsto odgovorilo je da se za vreme karantina povremeno osećalo usamljeno, a 11 odsto ih je reklo da su se često osećale usamljeno.
 
Među muškarcima ih je na isto pitanje 23 odsto odgovorilo da se povremeno osećaju usamljeno, a samo šest odsto ih je reklo da se često osećaju usamljeno.
 
Anketa se temelji na onlajn komunikaciji s osobama koje su učestvovale u studiji sprovedenoj u britanskim domaććinstvima, a svrha joj je bila da naučnicima omogući praćenje psihičkog stanja Britanaca za vreme karantina.
 
Rezultate ankete o tome na koji se način ljudi bore s izolacijom u vreme pandemije virusa korona "pojačali" su podacima s internet stranica. Rezultati analize Google Trendsa otkrili su da se u brojnim državama sveta povećao broj pretraga pojmova poput "usamljenosti", "brige" i "tuge".
 
Eteridž je rekao i da su posledice koronakrize u proseku najviše uticale na mentalno zdravlje mladih žena do 30 godina, a izolacijom i karantinom najmanje su pogođeni muškarci između 50 and 69 godina starosti. 
  • Aleksej

    17.06.2020 07:41
    Hm...
    Ma zene su i inace zivcane :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.