15. jun  2020. 16.02  | Izvor: Tanjug

Dobra saradnja Srbije i Turske tokom pandemije

BEOGRAD -

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Turske Tanžu Bilgič konstatovali su danas uspešnost borbe protiv pandemije COVID-19 u obe zemlje, što je omogućilo relaksaciju ranije uvedenih restriktivnih mera.

Sagovornici su se složili da je saradnja dve zemlje tokom pandemije COVID-19 bila dobra, a Dačić je još jednom zahvalio Turskoj za upućenu medicinsku pomoć.

Bilgič je zahvalio na pomoći u repatrijaciji turskih državljana tokom pandemije.

Obostrano je ocenjeno da se normalizacijom stanja u dve države stvaraju uslovi za nastavak međusobne saradnje, uz naglasak na potrebu daljeg jačanja ekonomske saradnje.

Bilgič je obavestio da avio-kompanija Turkish Airlines od 21. juna obnavlja svoje letove za Srbiju, uz napomenu da je ulaz za državljane Srbije u Tursku slobodan, odnosno da nije potreban PCR test i da se ne primenjuju mere karantina.

Pri ulasku na teritoriju Turske sprovodiće se merenje telesne temperature, a ukoliko neko ima simptome, biće upućivan na zdravstveni pregled, a lečenje će, u slučaju obolevanja od COVID-19, biti omogućeno u turskim zdravstvenim ustanovama.