Top 10

Top 10 razloga da posetite Mokru Goru ovog leta

Mokra Gora je dragulj srpskog turizma, spoj jedinstvene prirode Zapadne Srbije i rustičnih znamenitosti koje su svoje mesto našle ušuškane među brdima. Obeležena je kao jedna od odrednica mnogim turistima koji obilaze našu zemlju, a mi vam otkrivamo 10 razloga zašto bi i vi trebalo da posetite jedinstvenu Mokru Goru. 

#1 Jednostavan dolazak iz različitih krajeva Srbije

Ukoliko planirate da putujete svojim autom do Mokre Gore, pripremite se za zanimljiv put, na kome ćete naići na mnoge znamenitosti i lokalitete vredne pomena, a evo kako doći do Mokre Gore iz svih delova Srbije

Za one koji polaze iz Beograda, do Mokre Gore ih čeka oko 210 km puta, tokom kog će proći pored mnogih atrakcija, poput Ovčarsko-kablarske klisure, čija jedinstvena priroda nikoga ne ostavlja ravnodušnim, kao i pored sela Zlakusa, poznatog po grnčarstvu. Postoji i put koji ide preko Bajine Bašte, gradića na Drini, bogatog lepom prirodom. 

Do Mokre Gore se može stići i autobusom iz Beograda, Valjeva i drugih većih gradova u Srbiji. Takođe, do Mokre Gore organizuje se i poseban prevoz turističkim kombijima, ali za ovakav vid transporta je potrebno da se na vreme raspitate i proverite opciju. 

#2 Prirodne lepote koje oduzimaju dah 

Nestvarno lepa priroda Mokre Gore nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a jedinstvenom pejzažu koji nas tamo očekuje najviše su doprinele planine i tri reke koje krase Mokru Goru. Ovo prirodno bogatstvo je u velikoj meri sačuvano od dodira urbane civilizacije, što ga čini još značajnijim.

Tri reke Mokre Gore su Kamešina, Beli i Crni Rzav, a između ovih rečnih korita smešteni su brežuljci sa planinskim kućicama, proplancima, i pošumljenim predelima. Prirodna oaza izmeštena od gradske gužve i vreve, kao i od svih urbanih tekovina na koje svakodnevno nailazimo. Jedinstvena simbioza sa prirodom koja ostavlja bez daha. 

#3 Lekoviti izvor Bele vode 

O lepoti ovog predela govori i činjenica da je Mokra Gora bogata mnogobrojnim izvorima bistre, planinske i lekovite vode. Među velikim brojem mineralnih izvora, najpoznatiji je upravo lekoviti izvor Bele vode, poznatiji pod nazivom izvor Svetog Jovana Krstitelja, pored koga se nalazi i crkva. 

Kažu da lekovita voda sa ovog izvora leči očne bolesti, te mnogi posetioci dolaze ovde kako bi osvežili oči. Bilo od vode, ili od lepote ovog mesta, nema sumnje da će poseta ovom izvoru biti pravi praznik za oči.

#4 Vozić “Nostalgija” – najbolji način da se doživi lepota Mokre Gore

Vozić “Nostalgija” putuje unikatnom železnicom koja se proteže duž Šargana i kanjona Rzave pa sve do Drine. Ova jedinstvena ruta predstavlja najbolji način da se dožive lepote ovog kraja, putujući uskom prugom koja je prava retkost u svetu. 

Ovu prugu znamo i kao Šargansku osmicu, koja je ime dobila jer je brdovite i strme predele savladavala tako što je formirala oblik broja osam. Danas vozić Nostalgija putuje delom te pruge prolazeći kroz 22 tunela i više od desetak mostova, i prelazeći iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. 

#5 Hajdučka i Crvena pećina – čuvari srpske hajdučke istorije

Skrivene među brdima i planinama Hajdučka i Crvena pećina čuvaju tajne hajduka koji su se ovde skrivali, i pronalazili svoje utočište, pripremali zasede, i branili se od neprijatelja. Takođe, u ovim pećinama nalaze se ostaci rimske kaldrme i groblja, koji ukazuju da se u doba Rimskog carstva ovde nalazio važan put. 

#6  Drvengrad – unikatna atrakcija Mokre Gore 

Drvengrad na mokroj gori

Za nastanak ove jedinstvene mokrogorske atrakcije zadužen je reditelj Emir Kusturica. Drvengrad se nalazi na brdu Mećavnik, i predstavlja etno park čije glavno obeležje čine drvene brvnare, kojih ima preko 50, i po kojima je ova atrakcija i dobila ime. 

Ovo mestašce oformljeno je tako da ima sve što treba da se nađe u jednom gradiću: uličice, trgove, bioskop, crkvu, pijacu, restorane, kafiće i slično. Ono po čemu je Drvengrad posebno poznat jeste to da sve ulice i trgovi nose imena značajnih ličnosti iz sveta umetnost i sporta sa domaćih prostora. 

#7 Kustendorf – filmski i muzički festival 

Kustendorf je jedinstveni filmski i muzički festival koji se održava u Drvengradu, zbog čega je ovo mesto proglašeno gradom filma. Ovaj projekat je u Srbiju doveo mnoge značajne ličnosti iz sveta muzike i filma, među kojima su i Monika Beluči, Nikita Mihalkov, Džoni Dep i mnogi drugi. 

#8 Skijalište Iver – kapaciteti planine u savremenom ruhu 

Da je Mokra Gora destinacija na kojoj će svako pronaći neku zanimaciju i to u bilo koje doba godine, govori i činjenica da se na Mokroj Gori nalazi i skijalište Iver. Njega odlikuje moderni ski centar koji poseduje sve uslove za uživanje na snegu: četiri staze, žičare i topove za veštački sneg. 

#9 Retke životinjske vrste koje naseljavaju Mokru Goru

Na Mokroj Gori svoje stanište su pronaše retke životinjske vrste, među kojima su veliki tetreb, orao zmijar, mrki medved, vuk i divlja mačka, kao i mnoge druge. Bogat biodiverzit je samo još jedan dokaz da je Mokra Gora sačuvala autentično prirodno okruženje, u kome se životinje osećaju sigurno i slobodno. 

#10 Poseta Tari i Zlatiboru – Mokra Gora nadomak planinskih lepotica 

Posetu Mokroj Gori možete upotpuniti i odlaskom na Taru ili Zlatibor, planinama koje se nalaze u komšiluku. O lepotama ovih planina već se zna mnogo, a nikada nije na odmet uživati u autentičnom prirodnom kutku na Tari, ili bezgraničnim pašnjacima na Zlatiboru

Posetom ovih planina upotpunićete vaš izlet do Mokre Gore i sagledati Srbiju kroz njena najveća blaga – prirodne lepote skrivene i pažljivo sačuvane od grada i urbanizacije. Verujemo da ćete uživati!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link