15. jun  2020. 14.47  →  18.35 | Izvor: RTV (Radoslavka Žigić)

Predstavljeni rezultati rada ministarstva kulture i informisanja

BEOGRAD -

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, predstavio je javnosti, pred kraj mandata vlade, rezultate rada ministarstva na čijem je čelu u prethodne četiri godine. Ministar je to učinio u prisustvu najbližih saradnika. Kaže da ne razmišlja puno o tome da li će se na čelu Ministarstva kulture naći i u sledećem mandatu, već da se bavi poslovima koji su mu povereni.

video icon

Pred kraj ovog mandata, Vukosavljević je nezadovoljan činjenicom da Strategija kulturnog razvoja Srbije od 2020. do 2030. godine nije stigla do Skupštine Srbije, iako je usvojena na sednici Vlade, time što nisu usvojene izmene i dopune Zakona o jeziku i pismu jer bi one unapredile status ćiriličnog pisma, činjenicom da nije uspeo značajnije da utiče na suzbijanje govora mržnje i isključivosti u medijima i dodao da se neprestano zalagao za to da izdvajanja iz budžeta za kulturu budu veća.

Među rezultate kojima je zadovoljan svrstava:

"Bez sumnje je to puštanje u rad, odnosno konačni završetak rekonstrukcije dva velika muzeja, Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, mislim da je to aktivno primenjen princip decentralizacije kulturne politike, kroz pomoć od preko 700 miliona dinara tzv. malim gradovima i varošima u Srbiji", ističe.

Kaže da je zadovoljan pojačanom međunarodnom aktivnošću i pokretanjem projekata otvaranja srpskih kulturnih centara u svetu.

Vukosavljević objašnjava da je u planu otvaranje Kulturnog centra Srbije u Moskvi, da slični planovi postoje i za Berlin i druge svetske metropole.

Među uspehe ministarstva svrstava borbu za upotrebu ćiriličkog pismka i kulturu govora, kao i pravičnu raspodelu sredstava.

 

Tagovi
Srodne vesti