Capital.ba

Korona „oborila“ prihode aerodroma za pola miliona KM

15.06.2020. / 14:05

BANJALUKA – Prihodi „Aerodroma Republike Srpske“ u prvih pet mjeseci ove godine smanjeni su za više od 550.000 KM u odnosu na prošlu godinu, a broj letova pao za skoro 40 odsto.

aaerodrom banjaluka

Odlukom o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika u BiH, koju je usvojio Savjet ministara BiH 24. marta, u potpunosti je zabranjen promet putnika na aerodromu u Mahovljanima.

Zbog toga je banjalučki aerodrom pretrpio značajne gubitke tokom trajanja krize uzrokovane pandemijom virusa korona. Dozvolu su imali jedino za prevoz roba, odnosno dopremanje pomoći.

„Finansijski posmatrano u aprilu 2020. godine ostvareno je manje prihoda nego u 2019. godini za 64,80 odsto, a u maju manje je ostvarenje za 86,72 odsto. Za period od januara do juna tekuće godine manje je ostvareno vlastitih prihoda za 553.738,23 КM u odnosu na prethodnu godinu“,  naveli su iz „Aerodroma RS“.

Požalili su se i da su im pali prihodi od prodaje mlaznog goriva i aerodromskih taksi.

Dodali su da su se gubici mnogo povećali, imajući u vidu da se početkom 2020. godine povećao broj letova i putnika, te da je samo broj putnika u prva dva mjeseca ove godine povećan za preko 50 odsto, te da se očekivalo da će takav ishod da ih prati i u narednim mjesecima.

„U prva dva mjeseca 2020. godine broj putnika je povećan za 53,91 odsto. Tom dinamikom povećanja broj putnika je do kraja maja trebao biti oko 80.000, a prevezeno je ukupno 32.357 putnika. A broj letova u proetekla tri mjeseca bio je 365 i manji je za 38,67 odsto“, kazali su iz „Aerodroma RS“.

Na pitanje CAPITAL-a, kolike gubitke očekuju do kraja ove godine i kako će se to odraziti na poslovanje samog preduzeća, iz „Aerodroma RS“ su rekli da na to utiče niz faktora, te je neizvjesno kako će njihov dalji rad funkcionisati.

„Zbog neizvjesnosti nastavka funkcionisanja rada aerodroma koji je uslovljen nizom faktora iz okruženja na koje ne možemo uticati, kao što su otvaranje međunarodnog avio-saobraćaja pod posebnim uslovima zbog epidemiološke situacije, zainteresovanosti avio kompanija i putnika, kao i drugih objektivnih okolnosti, teško je predvidjeti koliki će biti ukupan gubitak prihoda u 2020. godini. Očigledno je da će ovakvo smanjenje vlastitih prihoda ozbiljno uticati na poslovanje preduzeća“, naveli su u odgovoru.

Uspostavljanje redovnih avio linija

Iz „Aerodroma RS“ istakli su da će preduzeti sve aktivnosti na uspostavljanju normalnog odvijanja saobraćaja ukoliko avio-kompanije i putnici budu zainteresovani za realizaciju letova, te da su ovaj privremeni prekid iskoristili za   završetak radova na proširenju aerodromske zgrade i na izgradnji cargo objekta kako bi se povećao promet roba na aerodromu.

Trenutno je na banjalučkom aerodromu uspostavljena redovna linija Banjaluka – Beograd, ali se očekuje i nastavak saradnje sa avio kompaniom Ryanair.

„U planu je nastavak saobraćaja za četiri evropske destinacije (Brisel, Memmingen, Berlin, i Frankfurt), te uvođenje nove linije za Beč (Wien). Ukoliko bude zainteresovanosti u ljetnom periodu bi se organizovali charter letovi u saradnji sa prevoznikom Air Serbia i agencijom Кontiki Travel Beograd za Atinu i Antaliju“, rekli su iz ovog preduzeća.

Zbog korone u gubicima i „Aerodrom Tuzla“

Međunarodni aerodrom Tuzla mjesečno gubi više od 300.000 KM zbog pandemije virusa korona jer su letovi obustavljeni.

Iz menadžmenta tog aerodroma naveli su da prihoda nisu imali jer su oni vezani za prevoz putnika koji je obustavljen zbog pandemije virusa korona.

Aerodrom u Tuzli zbog korone mjesečno gubi 300.000 KM

 

CAPITAL: Dragana Eremija

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!