15. jun  2020. 11.55  →  12.13 | Izvor: Tanjug

Grci ipak ne otvaraju granicu sa Makedonijom do 1. jula?

ATINA -

Vest da je Severna Makedonija otvorila od danas svoje granice obradovala je srpske turiste, ali je problem što je neizvesno da li će Grci večeras, pored prelaza ka Bugarskoj, otvoriti i prelaz Evzoni, na granici sa Severnom Makedonijom.

Naime, grčki ministar turizma Haris Teoharis je najavio da će se granice za turiste otvarati u dve faze.

On je rekao da će danas biti otvoreni granični prelazi ka Bugarskoj, a za 15 dana, odnosno 1. jula, ka Albaniji i Severnoj Makedoniji, javila je grčka TV Skaj, a prenosi Blic.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija rekao je za TV Pink da će Grčka, prema nezvaničnim informacijama, otvoriti granicu prema Makedoniji tek 1. jula.

Za srpske turiste biće otvoren granični prelaz Evzoni.

Očekujemo da danas, evantualno sutra, imamo sve detalje - rekao je Seničić.

Grčka uvodi još međunarodnih letova, posebne mere za neke

Grčka je neke od svojih glavnih aerodroma otvorila za još međunarodnih letova, u nadi da će sektor turizma, koji je od vitalnog značaja za ekonomiju zemlje, uspeti da pokrene nakon tri meseca obustave rada zbog pandemije korona virusa.

Putnici koji dolaze iz područja koje je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja proglasila visoko rizičnim biće testirani na korona virus, a ukoliko rezultati budu pozitivni, oni će biti u obavezi da provedu do dve nedelje u karantinu.

Restrikcije će važiti za državljanine Velike Britanije i Turske, kako prenosi Rojters, dok će ostali putnici biti nasumično testirani na korona virus.

Industrija turizma u Grčkoj zapošljava oko 70.000 ljudi, a u ukupnoj ekonomiji zemlje učestvuje sa 20 odsto, tako da je normalizacija rada u ovoj oblasti od značaja za oporavak zemlje.

Grčku je prethodne godine posetilo oko 33 miliona turista, zahvaljujući čemu su ostvareni prihodi u iznosu od 19 milijardi evra.

Ograničenja uvedena na kretanje, koja su u Grčkoj stupila na snagu u martu, omogućila su zaustavljanje širenja zaraze, pa je tako u čitavoj zemlji od početka epidemije zabeleženo nešto preko 3.000 slučajeva obolelih od COVID -19, što je relativno mali broj u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije.

Međutim, mere karantina su se negativno odrazile na ekonomiju zemlje, koju grčki zvaničnici sada pokušaju da oporave pokretanjem turizma, dok u javnosti jača zabrinutost zbog moguće pojave drugog talasa epidemije.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je da njegov prioritet da Grčku učini najbezbednijom destinacijom u Evropi i da će otvaranje turističke sezone biti praćeno merama opreza.

Tagovi
Srodne vesti