Oglasio se Plenković, ovaj put oštrije: Tu kućnog vaspitanja nema

Premijer Andrej Plenković ponovio je danas da vlada osuđuje antisrpske grafite u Zagrebu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2020.

11:42

Oglasio se Plenković, ovaj put oštrije: Tu kućnog vaspitanja nema
EPA-EFE/DANIEL KASAP

On je dodao da policiji treba vremena da istraži ko stoji iza toga jer, kako kaže, neko ko to radi, radi za nečiji račun.

"Mi to osuđujemo, svako ko je to napravio mora da odgovara. Neko ko to radi, radi to za nečiji račun. Ne vidim zašto bi mladi ljudi radili takve stvari koje su neoprostive i ružne. Tu kućnog vaspitanja nema", kazao je Plenković, nakon posete jednoj od zagrebačkih bolnica.

U poslednjih nekoliko dana u Zagrebu se pojavilo više grafita i transparent sa neprimerenim porukama prema Srbima, srpskim ženama i deci. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak da će policija rešiti svaki slučaj pozivanja na nasilje i etničku netrpeljivost.

Poslednji grafit pojavio se juče u Svetoj Klari, neposredno pored dečjeg igrališta, ispisan je u obliku stabla sa obešenim ljudima i uz natpis na engleskom: "Srpsko porodično stablo".

Šta kaže ministar policije?

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik hrvatske vlade Davor Božinović izjavio je da je po pitanju borbe protiv govora mržnje policija uvek efikasna.

"Imam puno poverenje u sistem. Što se tiče policije možete biti sigurni da će učiniti sve što je u njenoj moći, a to i čini, da pravdi dovede počinitelja svakog krivičnog dela, pogotovo kad govorimo o delima koja su motivisana mržnjom ili etničkom netrpeljivošću", rekao je Božinović novinarima prilikom posete Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, preneli su hrvatski mediji.

U nekoliko dana u Zagrebu se pojavilo više grafita s porukama mržnje prema Srbima, a navijači Dinama u u četvrtak uveče razvili transparent na kojem je bila pretnja silovanja Srpkinja i srpske dece i izraženim ustaškim simbolom u obliku slova U.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: