"Zamislite dete koje ne razume ove zavrzlame, a oseća se ostavljeno"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da vrši kontrolu u centru za socijalni rad Subotici i Ministarstvu zbog slučaja oduzimanja usvojenog deteta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2020.

10:10

Foto: B92, screenshot, arhiva

Pašalić je za televiziju Prva rekao da će institucija Zaštitnika građana sve postupke o oduzimanju tek usvojenog deteta ispitati.

"Dobar deo odgovornosti je u tom krugu koji se bavio ovom problematikom. Po meni, svako nosi deo odgovornosti", rekao je on.

Pašalić je kazao da čak razmišlja o pokretanju postupka izmene zakona koji se tiče usvajanja deteta, jer je u velikoj meri neprecizan.

"Zahtevamo da vidimo svaki deo u tom postupku, jer prvenstveno traumatizuje dete", kazao je Pašalić.

On je kazao da je teorijski moguće da dete bude posle novog procesa usvojenja dato nekoj drugoj porodici na usvojenje.

"Zamislite dete koje ne razume ove zavrzlame, a oseća se ostavljeno. O tome razmišlja institucija Zaštitnika građana", rekao je on.

Pema njegovim rečima, njavažniji je cilj zaštita i najpravednije rešenje po dete.

"Nije u pitanju potpis, nego saglasnost. Danas popodne ili sutra ujutru izaći ćemo sa informacijama", najavio je Pašalić.

Podsetimo, porodici Savić posle osam meseci procesa usvojenja oduzeto je dete staro tri godine, jer je uočena greška u postupku.

Zbog razlike veće od 45 godina između usvojitelja i deteta nije zatražen potpis ministra što zakon nalaže, a dete je već bilo predato usvojiteljima.

Kada je greška uočena, služba socijalne zaštite došla po dete, a ministar Zoran Đorđević smenio de direktora Centra za socijalni rad u Subotici koji se bavio tim slučajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: