1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Društvo

Američki policajci kao na Divljem zapadu

15. jun 2020.

Mnogi američki policajci sebe vide i kao vojnike koji vode „rat“ protiv kriminala, ali zapravo ratuju protiv sopstvenog stanovništva, piše nemačka štampa nakon novog ubistva Afroamerikanca u Atlanti.

https://p.dw.com/p/3dlkN
Restoran u plamenu u Atlanti
Restoran u plamenu u AtlantiFoto: picture-alliance/AP/B. Gray

„Očigledno je da Sjedinjene Države imaju problem sa policijom“, piše Zidojče cajtung. „Na patrolnim kolima američkih policajac doduše stoji moto 'to protect and to serve'. Ali veoma mnogo policijskih službenika u SAD sebe ne vide kao prijatelje i pomagače građana, koje treba da štite i kojima treba da služe.“

Policajci „češće sebe vide, kao u doba Divljeg zapada, kao 'the law', kao zakon. Neki sebe vide i kao vojnike koji vode 'rat' protiv kriminala ili droge, ali zapravo ratuju protiv sopstvenog stanovništva“, piše ugledni list iz Minhena.

Povod što su tenzije opet usijane: u petak je beli policajac usmrtio tamnoputog Rejšara Bruksa (27) sa dva hica pred restoranom brze hrane u Atlanti. Prema izveštajima, Bruks je zaspao u kolima u redu za hranu, pa je pozvana policija koja je utvrdila da je čovek previše popio. Nakon dvadeset minuta mirne rasprave, nastao je metež kada je Bruks oteo elektrošoker policajcu i počeo da beži. Tada je policajac pucao.

Nadležni tužilac razmatra da podigne optužnicu zbog ubistva. Policajac koji je ubio Bruksa je izbačen iz službe, dok je njegov partner poslat suspendovan. Šefica policije u Atlanti je podnela ostavku.

Demonstranti u Atlanti su zapalili restoran pred kojim je Bruks ubijen i blokirali obližnji autoput. Policija je upotrebila suzavac.

Slučaj iz Atlante dolazi u jeku višenedeljnih protesta zbog brutalnog policijskog ubistva tamnoputog Džordža Flojda u Mineapolisu. Žestoki protesti održavaju se širom SAD, kao i u mnogim svetskim metropolama.

„Predsednik Donald Tramp polaže na 'law and order' i ne želi da čuje za korekcije svog kursa“, piše list Rajnpfalc (Ludvigshafen). „Ali lokalni nosioci funkcija ne sede skrštenih ruku. Gradonačelnik Los Anđelesa želi da izdvoji 150 miliona dolara iz policijskog budžeta od dve milijarde kako bi se pomoglo mladim nezaposlenima da nauče neki zanat.“

„Lokalnoj politici je na mnogim mestima odavno jasno da se moraju rešavati socijalni uzroci, umesto da se policija sve više naoružava. To je obuhvatni, često protivrečni zaokret, koji će se nastaviti – sa Donaldom Trampom u Ovalnom kabinetu, ili bez njega“, piše list.

Rajn cajtung (Koblenc) piše da Tramp vodi očajničku bitku za drugi mandat jer „više se ne može pronaći dovoljno kultur-ratnika koji sa njim žele u odsudnu bitku. To ne znači da će se Tramp predati bez borbe. To čini njega i njegove pristalice opasnim. Ali on sve više deluje kao neko koga je pregazilo vreme.“

Levičarski list Nojes Dojčland piše da se, osim protestnog pokreta Black Lives Matter, mobiliše i desnica. „Opšta nesigurnost je velika s obzirom na rastuću nezaposlenost: od početka korona-krize u martu je za 2,5 miliona povećan broj ljudi koji poseduju vatreno oružje. Nastao je eksplozivni koktel. Tramp nije u stanju, a nema ni volje da temeljno promeni svoju politiku.“

priredio Nemanja Rujević

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android