Makron za Evropu manje zavisnu od SAD i Kine

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u nedelju uveče da će raditi na izgradnji Evrope koja bi bila manje zavisna od Kine i SAD.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.06.2020.

09:14

Makron za Evropu manje zavisnu od SAD i Kine
Foto: Epa, LEGNAN KOULA

Kriza nastala usled pandemije korona virusa otkrila je koliko Francuska i ostatak Evrope zavise od lanaca snabdevanja s Kinom i drugim zemljama, od mobilnih telefona do automobila, piše Rojters.

"Ovo mučenje je otkrilo nedostatke i slabost: našu zavisnost od drugih kontinenata da bismo došli do neke robe", rekao je Makron u televizijskom obraćanju naciji.

"Želim da izvučemo neku pouku iz onoga što smo naučili", dodao je francuski predsednik.

Prema njegovim rečima, jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, više rada i proizvodnje da se "ne bi oslanjali na druge".

Makron se takođe dotakao rasnih protesta koji potresaju svet, rekavši da boja kože prečesto smanjuje mogućnost za napredovanje u Francuskoj i obećao da će se boriti protiv diskriminacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: