Svijet

Ko je Rayshard Brooks kojeg je policija ubila u Atlanti?

Ko je Rayshard Brooks kojeg je policija ubila u Atlanti?
Foto: Printscreen YouTube | Tko je Rayshard Brooks kojeg je policija ubila u Atlanti?

Rayshard Brooks ubijen je dan prije nego što je planirao proslaviti rođendan svoje kćerke. Christine Maxouris je u subotu ujutro odjenula svoju rođendansku haljinu i čekala da otac dođe po nju i odvede je na klizanje kako bi ondje zajedno proslavili rođendan, saopštili su porodični advokati.

No njen otac se nikad više nije vratio kući. U petak naveče ga je na parkiralištu restorana Wendy ubio policajac, piše CNN.

Brooks je imao tri kćerke, stare jednu, dvije i osam godina, te 13-godišnju pastorku. Njegova osmogodišnja kćerka trebala je u subotu imati rođendansku zabavu.

"Imali su pripremljenu rođendansku proslavu za nju ... s kolačima i svime, a mi smo ondje sjedili i razgovarali s majkom o ubojstvu njenog oca", rekao je porodični advokat Justin Miller.

Zaspao u automobilu, a policija ga ubila

Podsjetimo, 27-godišnji Rayshard Brooks prijavljen je jer je spavao u automobilu koji je blokirao prolaz drugim učesnicima u saobraćaju. Ustanovljeno je da je bio pod uticajem alkohola, a prilikom hapšenja došlo je do naguravanja te je Brooks od jednog policajca zgrabio elektrošoker. Nakon toga je upucan.

Uskoro je iz snimaka s nadzornih kamera objavljen i snimak s kamere koja se nalazila na odori policajca. Na njoj vidimo kako Brooks vrlo mirno razgovara s policijom sve do trenutka kada mu službenici žele staviti lisice.

Demonstranti zapalili restoran

Demonstranti su nakon ovog ubistva, potaknuti drugim protestima zbog policijskog nasilja u Americi i ubistvom nenaoružanog muškarca crne boje kože Georgea Floyda, blokirali glavni autopu u Atlanti i zapalili restoran Wendy, ispred kojeg je Brooks upucan.

Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta prije nego što su vatrogasne ekipe stigle ugasiti požar.

Policajci koji su ubili Brooksa

Policijski službenici koji su upucali Raysharda Brooksa su Garrett Rolfe i Devin Bronsan. Iz policije kažu da je Bronsan stavljen na administrativnu poziciju, a Rolfe je dobio otkaz.

Gradonačelnica Keisha Lance Bottoms saopštila je da je zbog ovog incidenta prihvatila ostavku načelnika Policijske uprave Atlante Erike Shields, a da će dužnost privremenog čelnika obavljati bivši pomoćnik načelnika Rodney Bryant.

"Shields je odmah ponudila ostavku kako bi grad mogao obnoviti povjerenje koje je očajnički potrebno našoj zajednici", rekla je Bottoms.

"Iz duboke ljubavi prema ovom gradu i ovoj službi ponudila sam ostavku na mjesto šefice policije", izjavila je Shields.

"Imam vjeru u gradonačelnicu i vrijeme je da grad krene naprijed i izgradi povjerenje između policije i zajednica kojoj služi", dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije