Protojereja Šljivančanina hteli da uhapse, posle je otišao u policiju da dâ izjavu

Protojereja Mirčetu Šljivančanina su, prema rečima podgoričkog paroha Predraga Šćepanovića, pripadnici policije hteli da privedu, ali ga je odbranio narod. Šljivančanin je povodom večerašnje litije dao izjavu u policiji. Policija privela sveštenika SPC u Danilovgradu.

Kako RTS saznaje, sveštenici će morati da daju izjave u policiji povodom litija.

Protojerej Mirčeta Šljivančanin je sa advokatom otišao u Centar bezbjednosti u Podgorici kako bi dao izjavu o okupljanju. Ispred zgrade Centra bezbjednosti okupili su se sveštenici SPC.

Vladimir Vuković iz Podgorice je prethodno na Fejsbuku objavio da će otac Šljivančanin dati izjavu u policiji i "u ime svih nas posvedočiti našu odlučnost da branimo Crnu Goru i svetinje".

"Iduće nedelje će nas zbog ovog privođenja biti još više, a oni će i tada, opet, privoditi nekog drugog sveštenika i tako će sve biti do Hristove pobjede", naveo je Vuković.

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović izjavio je večeras da su u Baru već ispisani pozivi za barske sveštenike da se jave u policiju.

U Danilovgradu, policija je zbog održavanja litija privela sveštenika Ženjka Čalića. Zbog ove akcije, ispred policijske stanoce u Danilovgradu okupilo se nekoliko desetina građana.

Amfilohije: Traženo da razagnamo narod 

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je večeras ispred Hrama Hristvovog Vaskrsenja u Podgorici da je od njega i protojererja Mirčete Šljivančanina traženo da "razagnaju narod sa Hrama".

Amfilohije je to rekao nakon povratka ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja sa protestne litije ulicama Podgorice u kojoj je učestvovalo više hiljada građana i koju je predvodio Amfilohije.

"Da li je Mirčeta to mogao da prihvati? Crkva Božija je da sabira sve ljude i zemaljske narode, da ih miri, priziva na slogu, ljubav i pomirenje. Otac Mirčeta je pozvan u policiju. Ja sam rekao inspektoru da jedini koji treba da odgovara sam ja", rekao je Amfilohije nakon čega su okupljeni građani uzvikivali "svi, svi".

Vijesti pišu da je Amfilohije rekao da je u pitanju inspektor sa Kosova

."Rekao sam mu da mi ovde branimo svetinje i na Kosovu. Otkud im pravo, nekrštenim vladarima, da uzimaju svetinje? Oni su priznali nepostojeću državu Kosovo, odrekavši se srca Crne Gore za vreme kralja Nikole", rekao je Amfilohije.

"Neka me vode u Spuž" 

Mitropolit je rekao da je on najodgovorniji za ono što se događa na litijama.

"Neka me uhapse i u Spuž neka me vode, biće mi dobro da se odmorim. Ali nije dobro za njih, nije dobro za Crnu Goru da nastave sa nasiljem. Sljedeće sedmice ćemo nastaviti sabranja, sve dok ne ponište bezbožni zakon", rekao je Amfilohije. 

Ispred hrama se i dalje nalazi dosta ljudi koji su se okupili zbog glasina da bi sveštenici i mitropolit mogli da budu privedeni.

Protesti građana Crne Gore protiv Zakona o slobodi veroispovesti nastavljeni su večeras širom zemlje, pošto su privremeno obustavljeni sredinom marta zbog epidemije koronavirusa.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво