Najnovije vesti
Vesti Društvo
TENZIJE NA LITIJAMA Sveštenici tvrde da pokušavaju da ih hapse

TENZIJE NA LITIJAMA Sveštenici tvrde da pokušavaju da ih hapse

U Više crnogorskig gradova večeras su održane litije u znak protsta protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je krajem 2019. godine usvojen u crnogorskoj skupštini.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Litija u Podgorici Foto: Biljana Matijašević, Vijesti / Ustupljene fotografije
Litija u Podgorici

U nekoliko crnogorskih opština, malo posle 18 sati, organizovani su skupovi u znak protivljenja Zakonu o slobodi veroispovesti u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Skup u Podgorici počeo je molebnom u Hramu Hristovog vaskrsenja, odakle je krenula litija ulicama Podgorice. Litiju je predvodio mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Okupljeni su ispred podgoričkog hrama doneli srpsku trobojku ogromnih razmera i uzvikivali "Ne damo svetinje".

Tokom litije došlo je do prepirke dva učesnika, a inident su sprečili redari, prenose "Vijesti".

Pročitajte još

Protojereja Mirčetu Šljivančanina su, po rečima podgoričkog paroha Predraga Šćepanovića, pripadnici policije hteli da privedu, ali da ga je odbranio narod.

Šćepanović nije znao ništa o krivičnoj prijavi koja je bila podneta, pa je tužilastvo odbacilo, kako su javili neki mediji.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je večeras ispred Hrama Hristvovog Vaskrsenja u Podgorici da je od njega i protojererja Mirčete Šljivančanina traženo da "razagnaju narod sa Hrama".

"Da li je Mirčeta to mogao da prihvati? Crkva Božija je da sabira sve ljude i zemaljske narode, da ih miri, priziva na slogu, ljubav i pomirenje. Otac Mirčeta je pozvan u policiju. Ja sam rekao inspektoru da jedini koji treba da odgovara sam ja", kazao je Amfilohije nakon čega su okupljeni građani uzvikivali "svi, svi".

On je kazao da je on najodgovorniji za ono što se događa na litijama.

"Neka me uhapse i u Spuž neka me vode, biće mi dobro da se odmorim. Ali nije dobro za njih, nije dobro za Crnu Goru da nastave sa nasiljem. Sledeće sedmice ćemo nastaviti sabranja, sve dok ne ponište bezbožni zakon", rekao je Amfilohije.

Kako je naveo, na području Ulcinja podignuto preko pet hiljada ogromnih zgrada i hotela.

"A samo ruše konak Svetog Vasilija Ostroškog. Njemu su objavili rat, kao što su u Nikšiću uhapsili vladiku Joanikija i osam sveštenika, kao što sada hoće oca Mirčetu da hapse", naglasio je Amfilohije.

Skupovi su održani i u Baru, Budvi, Danilovgradu, Plužinama, prenosi RTCG.

Iz Uprave policije prethodno su saopštili da će obezbeđivati sve skupove koji budu uredno prijavljeni.

Sveštenstvo Sabornog hrama i Crkvene opštine Nikšić ranije danas je saopštilo da su se na vreme obratili Upravi policije u Nikšiću i sa njima obavili sastanak oko organizovanja litije, ali da nisu dobili odobrenje na vreme.

Međutim, građani Nikšića su nakon molebna samoinicijativno krenuli u protestnu šetnju, prenosi podgorički portal Vijesti.

Litija u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti održana je večeras i u Budvi, a sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Boris Radović pozvao je vernike da se ne okupe u broju većem od 200, a da ostali odu kućama.

Pročitajte još

Na čelu kolone u Beranama ka manastiru Ðurđevi stupovi nalazila se deca koja su nosili krstove. Sve je proteklo po propisima koje je propisalo Nacionalno koordiciono telo za suzbijanje zaraznih bolesti.

Tokom epidemije korona virusa litije su bile obustavljene, ali su nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija nastavljene večeras.

Zabranjene litije u Bijelom Polju i Pljevljima

Nakon što je u BIjelom Polju zabranjena litija zbog neblagovremene prijave, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla večeras u 19 časova je služen moleban Presvetoj Bogorodici.

Nekoliko stotina građana prisustvovalo je molebanu koji je večeras služen u crkvi Svete Petke u Pljevljima za iscjeljenje od kako je navedeno "bratomržnje i bogomrženje i odbranu naših svetinja".

U Pljevljima nije organizaovana litija ulicama grada jer nije na vreme podnet zahtev policiji za odobrenje skupa.

Bar: U litiji oko 200 građana, Perović se obratio građanima ispred Hrama

Na večerašnjoj litiji u Baru učestvovalo je oko 200 građana, dok se ispred Hrama Svetog Jovana Vladimira okupio veliki broj građana.

Okupljenima se ispred Hrama obratio rektor Cetinjske Bogoslovije, Gojko Perović.

Crkvne pesme u Andrijevici

U Andrijevici je večaras oko 200 građana šetalo u litiji protestujući protiv Zakona o slobodi vjeroispovesti. Građani su išli do crkve na Knjaževcu i nazad do centra grada.

Oni su uzvikivali "Ne damo svetinje" i pevali crkvene pesme.

Sve je proteklo mirno.