Najnovije vesti
Vesti Svet
PRETILI SRPSKIM MAJKAMA I DECI Istražni zatvor za navijače iz Zagreba zbog SRAMNOG TRANSPARENTA

PRETILI SRPSKIM MAJKAMA I DECI Istražni zatvor za navijače iz Zagreba zbog SRAMNOG TRANSPARENTA

Šestorici navijača protiv kojih je juče završena kriminalistička istraga zbog isticanja antisrpskog transparenta u zagrebačkoj četvrti Kustošiji određen je istražni zatvor, saopšteno je iz DORH-a.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Pretnje Srbima u Hrvatskoj FOTO TWITTER Srpsko narodno vijeće Foto: screenshot
Pretnje Srbima u Hrvatskoj FOTO TWITTER Srpsko narodno vijeće

Potvrđeno je da se osumnjičeni terete za javno podsticanje na nasilje i mržnju.

- Postoji osnovana sumnja da su se šestorica optuženih 11. juna oko 21,00 sat u Zagrebu, zajedno s više nepoznatih osoba okupili u nameri da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i osećanja mržnje prema osobama druge nacionalnosti - navodi se u saopštenju, prenosi Index.hr.

Srpsko narodno veće objavio je na Tviteru fotografiju na kojoj se vide zagrebački navijači kako drže jeziv natpis u rukama.

Njime su poručili "Je***emo srpske žene i decu".

Dodaje se da se osnovano sumnja da je prvooptuženi prethodno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u poslednjoj reči stilizovao slovo “u”, a da tekst "prema svom sadržaju poziva i podstiče na netoleranciju, nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Hrvatskoj".

Pročitajte još

Plenković osudio najnovije grafite

Hrvatski premijer Andrej Plenković najoštrije je osudio najnovije grafite protiv Srba, te poručio da su takve stvari nedopustive i da treba kazniti one koji su to učinili.

- Takvih ispada je sigurno bilo i pre. Sada imamo tri recentna primera. Na policiji je da otkriju o čemu se tu radi - rekao je Plenković.

On tvrdi kako je u svom mandatu najviše učinio za dijalog i smanjenje tenzija, te da ne zna za koga rade oni koji to rade.

Plenković je naglasio da nije tačno da do takvih grafita dolazi zbog odnosa vlasti prema ustaškom pozdravu, preneli su hrvatski mediji.

- Mi smo vrlo jasno osudili sve oblike nasilja, govora mržnje. Sve je to definisano u svim mojim govorima, u našim programima... - komentarisao je Plenković.

Pročitajte još

Za lidera Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca je rekao da jedan od najdugovečnijih političara u Hrvatskoj.

Tri poruke mržnje prema Srbima pojavile su se u Zagrebu ovih dana. Prvo je u četvrtak grupa navijača razvila transparent sa uvredljivim i prijetećim porukama srpskim ženama i deci, zatim je objavljena fotografija sa porukom da će "slomiti sve prste, a ne samo tri. Ubi Srbina".

Treća poruka je grafit koji prikazuje ljude obješene o drvu pored kojeg piše "srpsko porodično stablo".