Najnovije vesti
Vesti Politika
Marko Đurišić (UDS): BOJKOT NE MOŽE DA BUDE CILJ, a prilika da bude SREDSTVO je propuštena

Marko Đurišić (UDS): BOJKOT NE MOŽE DA BUDE CILJ, a prilika da bude SREDSTVO je propuštena

Naš cilj je da napravimo političku alternativu ovoj vlasti. Izbori su prvi korak, posle kojeg ćemo u parlamentu Srbije zajedno sa mrežom lokalnih organizacija napraviti političku organizaciju koja će udružiti sve demokratske, građanske, proevropske snage u pokret koji će pobediti na izborima 2022.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Marko Đurišić UDS Foto: Djordje Kojadinovic / RAS Srbija
Marko Đurišić UDS

Ovo u intervjuu za "Blic nedelje" kaže Marko Đurišić iz Ujedinjene demokratske Srbije. On naglašava da u toj organizaciji na predstojećim izborima očekuju rezultat koji će im to omogućiti.

Marko Đurišić
Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija
Marko Đurišić

Učestvujete u kampanji onoliko koliko prilike dozvoljavaju, putujete po Srbiji... Šta vam kažu građani? Kakva je atmosfera?

- Jeste, bukvalno smo svaki dan u drugom mestu. Zaista pokušavamo da stignemo do što većeg broja građana. Ne samo da ih saslušamo, već i da čujemo kakve promene žele. Utisak mi je da je i dalje prisutna velika zabrinutost građana zbog epidemije koja još uvek traje i koja može da nam se ponovo vrati. Da li smo naučili lekcije i da li će zdravstveni sistem biti spreman da izdrži novi udar? Sve više se oseća i zabrinutost zbog nadolazeće ekonomske krize koja će kao i 2008. zahvatiti čitav svet, pa i Srbiju. Sa građanima razgovaramo o tome šta država može da uradi za njih u takvoj situaciji. Veliki broj građana je nezadovoljan načinom na koji im se vlast obraćala za vreme najtežeg perioda epidemije, kao i populističkim ekonomskim merama koje neće pomoći običnim ljudima da se izbore s ekonomskom krizom, već su osmišljene da vlast podiđe svojim biračima pred izbore.

Kakva je atmosfera među političkim akterima?

- Rekao bih da nikada nije bila gora. I u kampanji su nastavljene rasprave koje nemaju nikakve veze sa budućnošću. Lideri političkih stranaka su potpuno izgubili iz vida šta je u stvari njihov posao, i umesto da se bave ljudima i njihovim problemima, bave se sobom i neumorno vređaju i etiketiraju neistomišljenike. Nema nikakve debate koja priliči predizbornom procesu i koja bi građanima predstavila neka od rešenja za promenu ovog mučnog stanja u našoj zemlji. Zaboravili smo da je sasvim okej ne slagati se, imati različito viđenje problema i načina borbe. Instantno diskreditovanje neistomišljenika ne bi trebalo da pronalazi plodno tlo među političkim akterima i u medijima.

Pročitajte još

Kažu, uglavnom korisnici društvenih mreža, da ste tzv. konstruktivna opozicija. Da li se osećate i radite tako?

- Svaka politička partija koja nije deo vlasti je opozicija. I ona je u Srbiji ideološki raznolika i organizaciono slaba. Utisak mi je da taj termin koristi jedan deo opozicije kako bi prikrio svoj nedostatak politike i strategije i koji nema rezultate u borbi protiv aktuelnog režima. Svi sa liste UDS-a u svom dosadašnjem političkom delovanju dosledno su se borili za ideje građanske, demokratske, evropske Srbije, koje nas i danas spajaju. Za promene smo se borili na izborima, u institucijama, javnim nastupima, kao i na protestima. I ako nas zbog toga nazivaju konstruktivnim, ne vidim zašto bi to imalo negativan kontekst.

Ako biste morali da izdvojite najbolju i najgoru stvar koju je aktuelna vlast učinila, šta bi to bilo?

- Dobra stvar je završetak koridora 10 i autoputa do Čačka, iako je taj posao mogao i morao biti završen pre bar tri godine! Spisak loših stvari je mnogo duži - od razbijanja pravne države, urušavanja svih institucija, ukidanja slobode izražavanja i informisanja, odustajanja od borbe protiv korupcije i kriminala, preko široko rasprostranjene partokratije, pa do ekonomske politike koja iskorišćava siromaštvo velikog broja stanovnika Srbije. Upravo ta pogrešno vođena ekonomska politika je dovela do toga da je u Srbiji jaz između bogatih i siromašnih najveći u Evropi! Rezultat svega toga je da Srbiju poslednjih godina napušta rekordan broj ljudi.

Marko Đurišić
Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija
Marko Đurišić

Ko su najveći protivnici Ujedinjene demokratske Srbije na ovim izborima?

- Najveći protivnik je, bez ikakve sumnje, vladajuća koalicija. Ostale ne doživljavamo kao protivnike, već kao neistomišljenike. Nažalost, ispostavilo se da ti neistomišljenici umeju da budu jednako brutalni i neprimereni u etiketiranju. Svi oni koji urušavaju vladavinu prava, slobode građana, koji promovišu nasilje u politici protive se dijalogu i smatraju da politika ne treba da se vodi u institucijama, već na ulici, sve su to ljudi koji vođenje politike zamišljaju drugačije od nas.

Kada neko neodlučan, a građanski i proevropski orijentisan izađe na biralište, i razmišlja između Ujedinjene demokratske Srbije, Pokreta slobodnih građana i 1 of 5 miliona, šta su argumenti da zaokruži UDS?

- Mi smo dosledni borci za vrednosti i politiku koju zastupamo. Nismo pravili nikakve kalkulacije kada smo odlučivali da učestvujemo na ovim izborima, uprkos činjenici što se odvijaju u nefer i nedemokratskim uslovima. Nismo se premišljali, od početka smo bili jasni da bojkot ne može da bude cilj, a prilika da bude sredstvo je propuštena. Mi se obraćamo običnim, dobronamernim i poštenim građanima kojima se, čini mi se, niko godinama nije obraćao. Želimo da čujemo njihove nade, strahove i očekivanja, da pokažemo da ih razumemo i da kreiramo politike koje će odgovoriti njihovim željama. Želimo da normalnost i pristojnost vratimo u politiku, ali i u njihove živote. I za to ćemo se dosledno boriti u našem političkom delovanju.

Pročitajte još

Kosovo je dobilo novu vladu. Da li očekujete skori nastavak dijaloga i postizanje sporazuma Beograda i Prištine? Da li je realno da se to dogodi ove godine?

- Ne deluje mi da smo blizu postizanja sporazuma. Nikakvog dijaloga nema u poslednje dve godine, a upitna su i dostignuća dijaloga vođenog od 2012. do danas. Pitanje je koliko ćemo posle izbora čekati formiranje nove vlade. Nakon toga očekujem brzo pokretanje dijaloga. Međutim, ne izgleda mi realno da u kratkom vremenu dođemo do sporazuma.

Kako biste rešili to pitanje?

- Rešenje mora da bude rezultat dijaloga Beograda i Prištine i da ga podržavaju zapadne zemlje. Dijalog nikako ne sme biti vođen u tajnosti, jer je neophodno da bude prihvatljiv za najveći deo građana i da nam svima omogući da se konačno okrenemo budućnosti.

VIDEO: Pogledajte šta mladi misle o izborima