14. jun  2020. 10.33  | Izvor: Tanjug

Dačić: Manjak ideja o kompromisu za Kosovo i Metohiju

BEOGRAD -

Dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi, istakao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da je očigledno da postoji želja međunarodne zajednice da se pregovori ubrzaju, kao što je očigledno i da postoji manjak ideja koji bi kompromis mogao biti postignut.

Dačić je za TV Pink kazao da ono što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on misle o tome, to i rade, kao i da se već osam godina svakodnevno bore za tu temu.

"Dijalog mora da se nastavi. Mi smo dve stvari uradili pogrešno, jedno je obraćanje Međunarodnom sudu pravde u Hagu za mišljenje što sada koriste kao alibi da je već sve rešeno, a druga stvar je to što su Boris Tadić i Vuk Jeremić u dogovoru sa Ketrin Ešton odlučili da se dijalog prenese u Brisel", naveo je šef srpske diplomatije.

ivica, dacic

Brisel će nastaviti da modelira ovaj dijalog, dodaje Dačić ali, ističe, šta god da se desi i dogovori Savet bezbednosti UN će morati da verifikuje.

"Očito je da postoji želja da se ubrzaju pregovori, ali očito je i da postoji manjak ideja koji bi to bio kompromis. Za nas je velika stvar što je pokrenuto to pitanje, a mislili su da je stvar rešena. Mi smo uspeli da promenimo situaciju", kazao je Dačić.

Podsetio je da je u tom smislu 18 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, kao i da samoproglašeno Kosovo nije ušlo u Unesco i Interopol.

Samoproglašeno Kosovo danas ima svega 92 glasa u UN od 193, kaže Dačić i ističe da više nije za njih sigurno kao što misle.

Kako naglašava šef srpske diplomatije, dinamika i uspeh dijaloga će zavisiti od toga koliko su Albanci spremni da prihvate kompromis.

Navodi da se ideje o kojima je Beograd govorio nisu razmatrane, kao i da za deo međunarodne zajednice su i te ideje neprihvatljive, kao što je na primer razgraničenje.

"Oni se vode politikom da nema promene granice, a sa priznavanjem nezavisnosti mogu da se menjaju granice Srbije", ironično je primetio Dačić.

Kako navodi, Albanci traže da Beograd prestane sa kampanjom povlačenja priznanja, a oni se istovremeno i dalje zalažu za učlanjanje u međunarodne zajednice.

"Važno je da Srbija u svakom pogledu nastavi ovakvu politiku koju vodi, gde smo otvoreni za dijalog i kompromis, ali ako neće mi nastavljamo sa odbranom naših nacionalnih i državnih interesa. SNS i SPS, odnosno naša koalicija, odnosno Vučić i ja imamo jasan stav i to je važno za ovo pitanje, kao i za druga pitanja što je važno da postoji politička stabilnost u Srbiji, a ona će zavisiti i od rezultata izbora", ispričao je Dačić.

Ne može se očekivati da se ta tema završi kao što se pojavljuje u određenim medijima do nekih događaja u inostranstvu, kao što su izbori u SAD, kazao je Dačić.

Ponovio je da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa promenila pristup temi Kosova i naveo da zbog toga Albanci na Kosovu i Metohiji sada u toj administraciji vide neprijatelja.

Napomenuo je da Trampova administracija nije promenila stav generalno ali, dodaje, ipak dozvoljavaju mogućnost da se pregovara i razgovara.

"Ranije je to pitanje bilo rešeno, uloga Trampove administracije i Ričarda Grenela je pozitivna, vrši pritisak i na Albance i na nas i mi pozitivno ocenjujemo njihovo angažovanje", kazao je Dačić.

S obzirom da su u SAD izbori do kraja godine, kako smatra Dačić Albanci računaju da će doći do promene i da će se vratiti Bajden kojem je i spomenik podignut u Prištini.

Dačić ističe da su za podsticanje dijaloga, pored SAD zainteresovane i Francuska i Nemačka ali, smatra, da one manje shvataju da takav pritisak treba više usmeravati ka Prištini.

Tu su i Kina i Rusija, napominje Dačić i dodaje da one nisu uključene u dijalog, ali su spremne da učestvuju, a u svakom slučaju će morati da učestvuju kada se bude odlučivalo u Ujedninjenim nacijama.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Ilija Ikić  14. 06. 2020. | 12:44
U poptunosti je iskorišćena pasivnost kosovske diplomatije koja je u rasulu od odlaska Pecolija. Pecoli je sa torbom išao po svetu i posebno u banana državama kupovao priznanje. Kada je Srbije uzvratila i kada je počelo povlačenje priznanja počeli su da kukakju tražeći da neko spreči srpsku ofanzivu. Možda će nova vlada u Prištini da se sabere i da krene ponovo po svetu sa tašnama para. Na to treba biti spreman, jer jednom povučeno priznanje uopšte ne znači da neće neki novi premijer ponovo dati priznanje ili će to učiniti i stari premijeri takvih država podstaknuti tašnom ili koferom. Ne treba se hvaliti da je ta igra gotova, jer nije.