Biznis
MANJE UČEŠĆE, ALI VEĆA RATA Za stan od 70.000 evra u startu vam treba 7.000 € manje, ali je rata svakog meseca veća za 4.000 dinara

MANJE UČEŠĆE, ALI VEĆA RATA Za stan od 70.000 evra u startu vam treba 7.000 € manje, ali je rata svakog meseca veća za 4.000 dinara

Nova odluka o smanjenju učešća za stambeni kredit na 10 odsto za kupca u startu znači mnogo manji trošak, ali i veću ratu tokom celog perioda otplate.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Problem jesenjih meseci Foto: Shutterstock / RAS Srbija
Problem jesenjih meseci

Praktično, ako recimo kupujete stan od 50.000 evra, za kredit će vam u startu biti potrebno učešće od 5.000 evra umesto dosadašnjih 10.000. S druge strane, rata će vam tokom perioda otplate biti veća. Uz rok otplate od 25 godina i kamatu od tri odsto, rata bi vas tako stajala 213 evra, umesto 189 evra koliko bi mesečna rata iznosila sa učešćem od 20 odsto.

Primer kredita
Foto: kamatica.com/ilustracija / screenshot
Primer kredita

Ako biste se recimo odlučili na kupovinu nešto skupljeg stana, od 70.000 evra, razlika u mesečnoj rati u odnosu na prethodni period, bila bi oko 33 evra.

Učešće od 20 odsto kako je do sada bilo, za kredit od 70.000 evra, iznosilo bi 14.000 evra, a mesečna rata 265 evra.

Za isti kredit, sa učešćem od 10 odsto, mesečna rata bi bila 298 evra.

Primer kredita
Foto: kamatica.com/ilustracija / screenshot
Primer kredita

Dobra vest je da i oni koji su već započeli kupovinu sa bankom mogu da dogovore promenu ugovora.

Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije ocenjuje da je novi propis pozitivan podsticaj za celo tržište nekretnina, kako za kupce, tako i za one koji grade stanove ali i za banke.

"Svaka banka procenjuje svakog klijenta posebno, da li će prihvatiti učešće od 10, 20 procenata, to zavisi od procene rizika svake banke. Za one koji kupuju nekretnine uvek je poželjnije dati malo veće učešće, jer vam je onda niža rata u narednom periodu", izjavio je Vasić.

Pročitajte još

Ostaje mogućnost da kredit garantujete hipotekom na stanu koji kupujete ili na drugoj nekretnini. Banka je ta koja će dati poslednju reč, a uzimajući u obzir vrednost nekretnine na koju stavljate hipoteku, a koja uključuje i stanje i lokaciju na kojoj se hipoteka nalazi.

Više od 7.000 stambenih kredita godišnje se odobri na finansijskom tržištu u Srbiji.

Učešće povećano pre devet godina

Sa 10 na 20 odsto učešće za kupovinu stana povećano je u maju 2011. godine. Tada je NBS donela odluku o podizanju limita, a u sklopu mera za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema.

Do prvih novih promena učešća, doduše nezvanično i u skladu sa politikom banaka, počelo je da dolazi početkom aprila ove godine. Pojedine banke, klijentima koje su uzimale za rizičnije, počele su da naplaćuju učešće i do 30 odsto. Novi uslov najčešće nisu navodile u formalnoj ponudi, već su ga klijentima saopštavali po pokretanju procedure za kupovinu stana.

Pročitajte još

Povraćaj poreza

Za sve koji kupuju prvi stan važna informacija je da imaju pravo na refundaciju PDV od 10 odsto. Uslov je da ste fizičko lice i punoletni državljanin sa prebivalištem na teritoriji Srbije.

Pravo na refundaciju može se ostvariti za površinu koja za kupca prvog stana iznosi do 40 kvadrata, a za članove njegovog domaćinstva do 15 kvadrata po svakom članu koji nema stan na svoje ime.

BONUS VIDEO Cena nekretnine u Beogradu