Privreda

Novi zakon o fiskalizaciji u RS do kraja godine

Novi zakon o fiskalizaciji u RS do kraja godine
Foto: N.N. | Novi zakon o fiskalizaciji u RS do kraja godine

BANJALUKA - Republika Srpska bi do kraja godine trebalo da ima novi zakon o fiskalizaciji kako bi bilo omogućeno uvođenje novog sistema u toj oblasti, rečeno je danas Srni u Ministarstvu finansija.

Sistem, čije uvođenje bi finansirala Srpska, podrazumijevao bi da poreski obveznici koriste softver direktno povezan sa Poreskom upravom, što znači da se bez prethodne komunikacije sa serverom uprave račun ne može izdati.

Ministar finansija Repbulike Srpske Zora Vidović rekla je da je izuzetno važno da Srpska dobije kvalitetan, automatizovani sistem koji će što manje zavisiti od ljudskog faktora da bi bile izbjegnute "duple kase" i lažiranje računa.

U Ministarstvu finansija su naveli da je postojeći sistem tehnološki zastario, ne prati kompletno poslovanje u gotovini i ostavlja prostor za sivu zonu.

"Od avgusta 2008. godine i prvih kasa u Republici Srpskoj, mnogi poslovni subjekti našli su način za izbjegavanje plaćanja poreza i zato je `onlajn` sistem posredstvom kojeg bi Poreska uprava dobijala podatke o svakom plaćenom računu u realnom vremenu jedino rješenje", istakli su u Ministarstvu.

U Ministarstvu finansija su pojasnili da je "onlajn" sistem jednostavniji za poreskog obveznika i sigurniji za Poresku upravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije